Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2024/2025)
Oeteldonk, Lampegat en Kielegat. Zo heten Den Bosch, Eindhoven en Breda tussen 2 en 4 maart, het is dan namelijk carnaval. Het volksfeest is diepgeworteld in de cultuur in het zuiden van ons land. Elke stad en dorp heeft haar eigen tradities die afstammen van het Bourgondisch en Rijnlands carnaval. In dit artikel bespreken we er een aantal. Een ding is zeker, het is omgekeerde wereld in Brabant en Limburg.
De tradities van carnaval zijn eeuwenoud. Prins Carnaval en de sleuteloverdracht spelen zowel in het Rijnlands als Bourgondisch Carnaval een rol en markeren het begin van de festiviteiten. Al op 11 november (11/11) wordt hij bekend gemaakt. Gedurende carnaval is hij de baas over de stad. Op de foto uit 1974 is te zien hoe traditiegetrouw de burgemeester symbolisch de macht overdraagt met een sleutel. Foto: Fotocollectie Anefo (CC0).
In Oost-Brabant en Limburg wordt vooral het Rijnlandse carnaval gevierd. Opvallend aan dit type Carnaval zijn de optochten en de nadruk op de kostuums en schmink, waarbij de kleuren rood, geel en groen centraal staan. De voorbereidingen van de optochten beginnen maanden van tevoren. Op de afbeelding is een optocht uit Weert te zien. Foto: Peter de Wit (CC BY 2.0).In Oeteldonk (Den Bosch) en de rest van Brabant vieren ze het Bourgondische carnaval. De kostuums hier zijn simpeler wegens de geschiedenis van armoede in Brabant. Je ziet de mensen hier rondlopen met jasjes met vele emblemen erop. De centrale kleuren zijn rood, wit en geel. Foto: Super Formosa Photography (CC BY-SA 4.0)
Kielegatters, we hebben jullie hulp nodig! We zijn benieuwd hoe jullie carnaval in de Bredase binnenstad hebben ervaren. Hoe vond je de drukte? Waar parkeerde je je fiets? En hoe veilig voelde je je in de binnenstad? Vertel het ons via de enquête 👉 https://t.co/rQLrzDHYKrpic.twitter.com/OEjwueiiCE
Carnaval door het hele land trekt immense groepen mensen aan. Het is voor gemeenten een flinke uitdaging om de menigte te faciliteren. Enkele jaren is het noodzakelijk geweest om mensen te verzoeken niet naar het centrum te komen en het centrum af te sluiten.
Bij carnaval hoort ook carnavalsmuziek. Dit typische carnavalslied gaat over “bovensloters”, een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar mensen die boven de rivieren wonen en dus niet uit een regio komen waar carnaval wordt gevierd. Er heerst een frustratie bij carnavalgangers, omdat deze bezoekers van buitenaf vaak zorgen voor meer drukte en de tradities van carnaval niet begrijpen.