Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024
Bachelor Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie
Bij de grindadráp, de traditionele jacht op grienden, worden volgens de Faeröerse overheid elk jaar gemiddeld 600 dieren geslacht. Ondanks veel tegenstand is het ook dit jaar weer raak: de eerste grindadráp van 2025 vond al plaats en kostte 47 grienden het leven. Volgens Faeröers is deze jacht noodzakelijk, maar is dat wel echt zo?
Pas op: dit verhaal bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren.
De griend. Op orca’s na is dit relatief onbekende zoogdier de grootste in de familie van dolfijnachtigen. Ze kunnen tot wel zestig jaar oud worden en leven voornamelijk in de koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan, zo ook in de buurt van de Faroer Eilanden. Foto: Barney Moss (CC BY 2.0)De Faroer Eilanden hebben een sprookjesachtig uiterlijk, maar schijn bedriegt. Meerdere keren per jaar kleuren de kenmerkende fjorden dieprood. De reden? Hun bloedige traditionele jacht op grienden, grindadráp genoemd. Foto: Eric Welch. (CC0 1.0)Al sinds jaar en dag is de grindadráp een belangrijke traditie voor Faeröers. De eerste gedocumenteerde griendenjacht vond plaats in 900 n.C. Sindsdien is er nauwelijks iets veranderd aan de jachtmethodes. Foto: Arne List. (CC BY-SA 2.0)
The 'Grindadráp' whale hunt is an ancient tradition in the Faroe Islands. This time, 98 pilot whales were killed in the controversial event.
Tijdens de grindadráp wordt een groep grienden, tot wel honderden tegelijk, met boten naar ondiep water gedreven. Hier trekken Faeröers de dieren aan hun blaasgat het strand op, alvorens ze met een speciale lans te slachten. Tijdens de jacht wordt niet gediscrimineerd: ook oude, jonge, en zwangere grienden wacht een zekere dood.De klopjacht duurt meerdere uren, wat veel stress veroorzaakt bij de grienden. Eenmaal aan land getrokken bloeden ze vaak langzaam dood, in tegenstelling tot wat de Faeröers beweren. In de Europese Unie zijn soortgelijke jachttradities al sinds 1986 verboden. Tegenstanders van de grindadráp pleiten dan ook voor een soortgelijk verbod op de Faroer Eilanden. Erik Christensen (CC BY-SA 3.0)Volgens de Faeröers is de traditie een noodzakelijke overlevingsstrategie in het afgelegen eilandleven. In plakjes gesneden en gezouten griend, ook wel tvøsk, wordt er het hele jaar door gegeten en is een belangrijke bron van voedingsstoffen. Foto: Erik Christensen (CC BY-SA 3.0)
🔍 UNCOVERED: The truths behind Faroese whale hunts❗ Our message stands strong in this new eye-opening report. Claims vs. Facts. 🔴 A sincere thank you to every dedicated organization behind this.
Tegenstanders stellen dat het eten van griend niet meer noodzakelijk is. Volgens verschillende onderzoeken zijn er voldoende alternatieven. Bovendien wordt de consumptie gelinkt aan gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk en een verhoogd risico op Parkinson’s. Deze inzichten beginnen door te dringen: nog maar 4% van de Faeröers eet wekelijks griend, en 66% is volledig gestopt.Toch blijft er grote steun voor de grindadráp. In een recente, landelijke survey geeft ongeveer 80% van de Faeröers aan tegen een verbod te zijn. Met de steeds afnemende consumptie en de groeiende kritiek van buitenaf, lijkt deze steun echter geen gegeven: de toekomst van de grindadráp wankelt. Foto: Rockwell MacHenry (CC BY 2.0)