Achtergrond met kaart
Het klimaat en bosbranden: hoe zit dat?

In 2023 is het wereldwijde hitterecord van 2016 met 1,5 graad Celsius verbroken. Dit bleek uit een onderzoek van Copernicus, het aardobservatieprogramma van Europa.

Het warmer worden van de aarde klinkt misschien lekker, want dan hoef je niet meer de warmte op te zoeken in het buitenland als je in Nederland woont. Toch geeft dit hitterecord genoeg reden om alarm te slaan. Door de opwarming van de aarde wordt het niet alleen warmer, maar stijgt de zeespiegel ook. Maar niet alleen dat stijgt, het aantal natuurbranden stijgt ook enorm. Natuurbranden komen niet veel voor in Nederland, maar in landen zoals de Verenigde Staten en Canada, waar ze een zogeheten ‘wildfire season’ hebben, is de klimaatverandering toch wel schrikken.

Sequoias die in brand staan in Yosemite National Park, California, 2022, National Park Service.

Opwarming verlengt ‘wildfire season’ wereldwijd

Sinds 1970 is het ‘wildfire season’ van 5 maanden naar 7 maanden gegaan. Volgens de United States Environmental Protection Agency blijkt uit verschillende onderzoeken dat klimaatverandering ervoor heeft gezorgd dat de ‘wildifire season’ langer duurt. Daarbij worden er gemiddeld meer natuurbranden per jaar gemeten en is het verwoeste oppervlakte ook steeds groter.

Volgens statistieken van het National Interagency Fire Center, de nationale groep bosbrand bestrijders van de Verenigde Staten, zijn er op 12 april 2024 al meer dan 718 duizend hectare grond verwoest door bosbranden. In vergelijking met 12 april 2023 waren er nog “maar” ongeveer 120 duizend hectare grond verwoest. Dit heeft grotendeels te maken met de opwarming van de aarde.

Deze opwarming kan men in Nederland ook goed voelen. Het grootste deel van de winter was het in 2024 namelijk erg nat en relatief warm als het wordt vergeleken met voorgaande winters in Nederland. Maar hoe komt deze klimaatverandering eigenlijk?

El Niño

Dit wordt veroorzaakt door twee dingen. Als eerste komt dit door het teveel aan CO₂ en methaangassen die de atmosfeer worden in geblazen door de mens. Uit een onderzoek van Copernicus bleek dat in 2023 de metingen voor deze gassen ook door het plafond gestegen waren en hebben ze voorgaande recordmetingen gebroken.

Naast deze broeikasgassen ontwikkelde ook El Niño zich halverwege 2023. El Niño is een natuurlijk klimaat fenomeen die om de twee tot zeven jaar voor komt. Tijdens dit fenomeen warmt het zeeoppervlakte van de Stille Oceaan zich op rond de evenaar. Hierdoor worden weersomstandigheden over de hele wereld beïnvloed. Door onder andere El Niño zijn de hitte records van 2023 verbroken, maar volgens het World Meteorological Organisation heeft de toename van broeikasgassen ook enorm bijgedragen aan deze hitterecords.

Als gevolg van El Niño ontstond er begin 2024 een enorme bosbrand in Colombia. Maurits, een student uit Leiden, was toen op bezoek bij zijn familie in Colombia en maakte de bosbranden van dichtbij mee. ‘Ik werd ‘s ochtends wakker en het rook enorm naar verbrand hout. Toen keek ik naar buiten en was het heel mistig. Dit bleek toen rook te zijn van de bosbranden. Ik hoorde overal de brandweer sirenes afgaan. Het was heel bijzonder en schrokkend.’ Maurits had zich nooit beseft hoe erg bosbranden eigenlijk waren totdat hij het zelf had meegemaakt. ‘Een bosbrand is echt immens groot! Ik had mij nooit kunnen voorstellen hoe groot een bosbrand wel niet is.’ Ondanks dat Maurits door de bosbranden even wat langer in Colombia moest blijven, is hij toch veilig thuis gekomen.


De dreiging van bosbranden in een steeds warmer wordende wereld is een probleem dat niet alleen verwoesting veroorzaakt, maar ook levens in gevaar brengt en ecosystemen ontregelt. Door broeikasgassen en de terugkerende El Niño zal deze dreiging steeds groter worden. Het is van belang om actie te ondernemen zodat wereldwijd dit probleem kan worden oplost.

2 mei 2024 |
paulvsteijn