Vitesse bijna failliet: deze 10 voetbalclubs gingen de ploeg voor
30 april 2024
Jelmerfaber
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media 2023-2024 Bachelor Geschiedenis

De toekomst van voetbalclub Vitesse hangt aan een zijden draadje. De club heeft als gevolg van financieel wanbeleid inmiddels al 18 punten in mindering gekregen in de Eredivisie, wat inhoudt dat de ploeg uit Arnhem volgend seizoen in de Eerste Divisie uitkomt. Maar ook het behoud van hun proflicentie is nog niet zeker. Als deze niet wordt verlengd, zal de club uit het betaald voetbal verdwijnen. Maar welke clubs is dat eigenlijk al eens overkomen?

Vitesse Arnhem, onder andere de winnaar van de KNVB beker in 2017, heeft haar zaken niet op orde. Een beoogde overname ging niet door, meerdere regels werden overtreden waardoor boetes zijn uitgedeeld en er is gedoe met het peperdure stadion: de Gelredome. Dit alles zorgt ervoor dat de club de proflicentie dreigt kwijt te raken, maar zover is het nog niet. De punten in mindering en de daarmee gepaard gaande degradatie kunnen helpen dit te voorkomen.

De club kan hiermee namelijk hopelijk een nieuwe start maken, met ook een herziene begroting, en zorgen dat de club weer alles op orde gaat krijgen. Mocht dat gebeuren zou het de proflicentie kunnen behouden. Dan heeft het wel ook nog nieuwe financiële injecties nodig, waar de club nu naar op zoek is.

In 2010 al dichtbij

Het is niet de eerste keer dat Vitesse in zwaar weer verkeert. In 2010 dreigde ook al sancties voor de club vanwege financieel wanbeleid. Toen werd de club echter gered door de Georgiër Merab Jordania. Hij kocht de club en zorgde voor een nieuw leven voor Vitesse.

Het is te hopen voor Vitesse dat dit nu ook weer gaat gebeuren. Het zou de club lucht geven en met name tijd. Bij de eerder opgeheven voetbalclubs in Nederland is ook een patroon te herkennen van het niet op tijd verkrijgen van financiële middelen om het voorbestaan van de club te verzekeren.

FC Twente ook bijna failliet

Het komt vaker voor dat een club in het betaald voetbal financiële moeilijkheden ervaart. Dat overkwam ook FC Twente in 2016. De ploeg verkeerde in ernstige problemen als gevolg van jarenlang wanbeleid en risicovolle investeringen. De club dreigde failliet te gaan en moest ingrijpende maatregelen nemen om te blijven overleven, waaronder het terugbrengen van de begroting en het verkopen van spelers.

Uiteindelijk wist de club een faillissement te voorkomen middels nieuwe financiële impulsen en verkoop van aandelen. Hierdoor bleef de straf slechts ‘beperkt’ tot een jaar Eerste Divisie en is de club inmiddels 5 jaar verder en er een stuk stabieler aan toe. Het is voor de Vitesse supporters te hopen dat dit ook met hun club zal gebeuren. Want het is vaker gebeurd dat er een professionele voetbalclub is opgeheven.

Op de kaart hieronder is te zien welke 10 clubs het meest recent zijn opgeheven uit het Nederlands betaald voetbal. Achter de clubnaam staat het jaar waarin de opheffing heeft plaatsgevonden.

Voor de Vitessesupporters wordt het de vingers kruisen voor licentiebehoud. De club is opgericht in 1892 en daarmee na Sparta Rotterdam (opgericht in 1888) de oudste professionele voetbalclub van Nederland. Als de club daadwerkelijk failliet wordt verklaard, zal er dus een hoop voetbalhistorie wegvallen uit het Nederlandse betaalde voetbal.

30 april 2024 |
Jelmerfaber
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media 2023-2024 Bachelor Geschiedenis