Mode, magie en mysterie, de intrigerende wereld van het Met Gala 2024

Beroemdheden en bekende modehuizen van over de hele wereld maken zich klaar voor de eerste maandag van mei, het mode evenement van het jaar, het Met Gala.

Het Met Gala is een liefdadigheidsevenement en een fondsenwerving voor het Costume Institute van The Metropolitan Museum of Art. Het is traditioneel op de eerste maandag van mei om de opening van de jaarlijkse modetentoonstelling aan het licht te brengen. Jaar na jaar haalt het evenement miljoenen dollars op. Exclusieve beroemdheden en grote namen die het dure evenement kunnen betalen zullen zich verzamelen voor het Met gala, om te zien maar ook vooral om gezien te worden. Met de meest fantastische, creatieve en uitbundige outfits belopen ze de rode loper.  De inhoud van het evenement speelt zich vaak af  achter gesloten deuren. Maar wat is het Met gala precies, waarom is het toch zo geheim en waarom is het zo exclusief?

Met gala 2024

De tentoonstelling zal ongeveer 250 zeldzame items bevatten uit de permanente collectie van het Costume Institute. Deze items bevatten meer dan 400 jaar modegeschiedenis en omvatten ontwerpen van Schiaparelli, Dior, Givenchy en meer. Sommige kledingstukken die te fragiel zijn om ooit weer te worden gedragen, zoals een baljurk van Charles Frederick Worth uit 1877, zullen ook worden tentoongesteld via video-animatie, lichtprojectie, AI, CGI en andere vormen van zintuiglijke stimulatie. De gastheren van de Met Gala 2024 zijn Zendaya, Jennifer Lopez, Bad Bunny en Chris Hemsworth. 

Thema 

De Met Gala 2024 zal de nieuwe tentoonstelling van het Costume Institute, “Sleeping Beauty: reawakening fashion,” vieren.  De officiële dresscode is “The Garden of Time.” Geïnspireerd door het korte verhaal van J.G. Ballard met dezelfde titel, geschreven in 1962, kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Waarschijnlijk zullen we veel florale en botanische looks, gecombineerd met diamanten en kleurrijke accessoires, zien op de beroemde Met Gala rode loper. 

Exclusiviteit

Wat gebeurt er toch allemaal achter die deuren? In het kort: het is een geheim en echt alles weten kan waarschijnlijk alleen als je erbij bent. Om deze reden moeten gasten zich houden aan “het geen telefoon” en dus geen social media beleid. Tot de avond voor het evenement is de gastenlijst topgeheim. De sterren die elk jaar aanwezig zijn en opvallen met de outfits zijn onder andere: Beyoncé, Lady Gaga, Blake Lively, Sarah Jessica Parker. Het evenement omvat meestal een optreden van een bekende artiest, zoals Rihanna of Justin Bieber. En gasten verkennen altijd de tentoonstelling voordat ze samen gaan zitten voor het diner. Dat het evenement enorm exclusief is komt niet als een verrassing. Er worden maar een paar kaarten weggeven, bijvoorbeeld aan de Kardashians, Jennifer Lopez en Zendaya. De celebrities die zelf een kaart moeten kopen om aan hun imago te werken, betalen vijftigduizend euro voor één kaart. Als je modemerk een hele tafel wil, zijn ze driehonderdduizend euro verder. Er is maar ruimte voor zeshonderd tot zevenhonderd man. 

Spiegeltje, spiegeltje

Het geld gaat naar de kunst van het museum, voor het goede doel. Maar de sterren zijn er eigenlijk vooral voor zichzelf, om zichzelf te promoten en weer uitgenodigd te worden voor de volgende evenementen van het seizoen. Elk jaar weer is het voor de celebrities een wedstrijd. Wie ziet er het meest noemenswaardig  uit?

30 april 2024 |
s k kup