De oorlog die Poetin altijd al gepland had
30 april 2024
Leoniediluigi
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024

Sinds het aantreden van Poetin als hoofd van Rusland in 1999, heeft het land een opmerkelijke transformatie meegemaakt op militair, economisch en politiek gebied. In de schaduw van geopolitieke verschuivingen en internationale spanningen heeft Poetin een krachtige visie uitgezet voor Ruslands militaire macht en invloed op het wereldtoneel. De Russische invasie van Oekraïne is vandaag ongeveer twee jaar en twee maanden geleden van start gegaan. Met al het nieuws over de Russische oorlogseconomie, roept dit de vraag of: Is dit een recente ontwikkeling, of was dit altijd al het plan?

Poetin deed zijn intreden in de wereldpolitiek als premier op 9 augustus 1999, waarbij hij minder dan een jaar later deze functie achterliet voor het presidentschap. ‘Now comes Putin, an uninspiring speaker with no known political program — in short, a faceless apparatchik’ zo werd hij genoemd in een artikel van het Washington Post op 10 augustus 1999. Onopvallend en door velen onderschat is Poetin inmiddels opgeklommen tot een van de machtigste mannen ter wereld.

Sinds het begin van zijn carrière heeft Poetin drastische maatregelen genomen die de nodige veranderingen hebben gebracht. Hij heeft ervoor gezorgd dat Rusland geïntegreerd raakte in de wereldwijde economie. Hij heeft dit gedaan door sinds zijn aantreden de primaire focus te leggen op het versterken van de binnenlandse economie. Het Kremlin heeft destijds flink geïnvesteerd in de productie van energie, olie en aardgas. Het gevolg hiervan was een stijging van de Russische economie, en de toename van handel van Russische olie en gas binnen- en buiten het land. Vooral sinds de oorlog met Oekraïne en de stijging van de prijzen van olie en gas heeft Rusland veel geld verdient. Deze strategische visie heeft ervoor gezorgd dat de Russische economie na jaren van recessie weer mee kan draaien op mondiaal niveau, Rusland en Poetin doen er weer toe. Recente cijfers cijfers bekrachtigen dat zijn strategie werkt,  in de laatste 25 jaar, sinds Poetin aan de macht is, is het BBP verviervoudigd.

Met de economische groei die Rusland onder Poetins bewind doormaakt investeert het Kremlin volop in defensie. In 1999 was het defensiebudget 5,6 miljard dollar, anno 2023 was dit maar liefst 15 keer zoveel en investeerde het Kremlin 109 miljard dollar in defensie defensie. Volgens bronnen zouden de defensie-uitgaven in 2012 Rusland in de top drie brengen van de grootste uitgaven ter wereld. Met deze toename van het defensiebudget behoort het Russische militaire leger bij de vijf grootste legers ter wereld. Rusland is zowel op economisch en militair gebied weer een grootmacht.

Het uiteindelijke doel van Poetin is duidelijk, hij wilt het oude Russische rijk in ere herstellen. Hierbij doelt hij ook op de landgrenzen. Poetin heeft al meerdere keren in een interview zichzelf vergeleken met de Tsaar Peter de Grote. Zoals professor Henk Kern , van Geschiedenis en Russische Studies, met een specialisatie in Russische en Sovjetgeschiedenis aangeeft, is Poetin een ‘action man, die pro voor een Russische wederopbouw is. Daarin vergelijkt hij zichzelf met Tsaar Peter de Grote, bekend om zijn expansiepolitiek.’ Zijn politieke loopbaan begon bijvoorbeeld met hervatten van de Tsjetsjeense oorlog, die resulteerde in een verovering van het gebied. In 2014 annexeerde Poetin de Krim, wat op dat moment Oekraïens grondgebied was. Dit was tevens ook het begin van de spanningen tussen de twee landen die uiteindelijk resulteerde in de Russische invasie en aanvalsoorlog in Oekraïne. Zoals dit zijn er nog meer te vinden in de tijdlijn.


Met zijn doel op de voorgrond is Poetin gaan bouwen aan een oorlogseconomie, want om zijn doel te realiseren moet Rusland op het hoogste militaire niveau zitten dat ze kunnen aantippen. Met het hervatten van de Tsjetsjeense oorlog, het annexeren van de Krim en de inval in Oekraïne heeft Poetin zijn daadkracht bij zijn visie gezet en draait zijn oorlogseconomie op volle toeren.

In de woorden van meneer Kern: ‘Vanaf het begin had hij al plannen voor de expansie van Rusland’.

30 april 2024 |
Leoniediluigi
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024