Gebiedsverbod voor de loodgieter: ‘Het houdt alleen op als hij Vlaardingen uitgaat’
29 april 2024
Maurice Tankink
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024
Beoogde daders van een aanslag gericht op een bedrijfspand van Van Uffelen © Politie Nederland

Midden in de nacht schrik je wakker van een oorverdovende knal. Je haast je snel naar het raam, waar je door de luxaflex heen spiekt. Overal in de straat liggen de restanten van wat ooit de pick-up truck van jouw buurman was. Het was de eerste aanslag op loodgieter Ron van Uffelen en een voorbode op de geweldreeks. Welke maatregelen treft de gemeente Vlaardingen om de rust te doen keren?

Want de aanhoudende geweldsgolf begon in de nacht van 4 april verleden jaar. Diezelfde week werd een andere bedrijfswagen van de loodgieter het doelwit van een aanslag. Uiteindelijk volgen in een jaar tijd nog meer dan vijftien incidenten rondom de adressen van Van Uffelen. Waarom Vlaardingen al een jaar lang geteisterd wordt door de aanslagen blijft vooralsnog onduidelijk.

Desondanks blijven in Vlaardingen de wildste cowboyverhalen rondgaan over de loodgieter: drugsmokkel, financieren van cocaïne tot aan vechten met een crimineel in een café. De loodgieter ontkent vooralsnog alle aantijgingen, die hij naar zijn hoofd geslingerd krijgt.

Het hoofdstuk Van Uffelen bereikte onlangs een nieuw dieptepunt. Een brandbom wordt de woning ingegooid op de Wilhelminastraat, waarna familieleden van Van Uffelen ternauwernood aan de dood ontsnappen. De burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga probeert diverse mogelijke middelen in om de vrede te herstellen.

“Overal waar Van Uffelen gaat, is er gevaar”

Na de vlammenzee aan het adres van de schoonzus van Van Uffelen legt de burgemeester een gebiedsverbod op voor meerdere straten in Vlaardingen. “Overal waar Van Uffelen gaat, is er gevaar,” stelt de burgemeester. Alle aanslagen zijn namelijk geconcentreerd rondom de bezittingen van de loodgieter. Mocht Van Uffelen het gebiedsverbod overtreden, dan volgt een dwangsom van 5000 euro per overtreding.

“Wijbenga staat totaal niet achter mij. Hij vertelt op televisie van hoe laat tot hoe laat de beveiliging er staat, wanneer de beveiliging weg is en waar ik woon,” vertelt een ontstemde Van Uffelen tegen lokale omroep Twee. In een eerder interview gaf hij tegen het AD aan dat hij zich niet gesteund voelt door de burgemeester. “Ik ben het slachtoffer hè, geen verdachte,” aldus de loodgieter.

Vete tussen loodgieter en burgemeester

Toch probeert burgemeester Wijbenga met man en macht erger te voorkomen door het toepassen van diverse maatregelen: het plaatsen van beveiliging en cameratoezicht, panden sluiten op last van de gemeente, preventief fouilleren, een gebiedsverbod opleggen en het plaatsen van zandzakken voor de woning aan de Gretha Hofstralaan. Eveneens heeft de burgemeester aangekondigd tipgeld te overwegen.

“Het moet stoppen. Hoe? Het houdt alleen maar op als hij Vlaardingen uitgaat,” vertelt een buurtbewoner aan het AD, die een door roet zwartgeblakerde jongen de woning uit gered zag worden. Na de brand werd Van Uffelen de toegang tot vijf Vlaardingse straten ontzegd door de burgemeester. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen ook. Want waar de incidenten zich afgelopen maanden in rap tempo opstapelden, is deze maand uitsluitend één geweldspoging rondom de adressen van Van Uffelen. De vier weken van het gebiedsverbod zijn inmiddels bijna verstreken. De toekomst zal uitwijzen of het weren van Van Uffelen de gemoederen in Vlaardingen kan bedaren.

29 april 2024 |
Maurice Tankink
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024