Interactieve kaart
Strandwandeling met traktatie ‘Jut je strand blut!’

Op een stormachtige vrijdagochtend verzamelen de jutters van stichting ‘Grondstofjutters’ zich voor de Noordwijkse strandtent ’de Koele Costa’. Of we eerst een bakkie gaan doen? „Nee! We gaan eerst jutten”, antwoord jutfanaat Wil van de Reep. Sinds de oprichting van de vaste jutgroep, zes jaar geleden, is het vaste prik op vrijdagochtend. Het idee? Afvalrapen in een hip jasje.

De strandjutters na een succesvolle jut-ochtend op het Noordwijkse strand (Publicatie foto: De Jutters).

Het doel van stichting Grondstofjutters is om de circulaire economie te bevorderen. Verdwaalde grondstoffen die de jutters vinden worden zo weer hergebruikt. De gemeente Noordwijk wil beter gedrag, waarbij strandwandelaars hun afval oprapen, stimuleren met deze actie.

Barbecue-tang

Met volledige uitrusting, bestaande uit jut-tas, tuinhandschoenen en een knijptang voor de barbecue gaan we het strand op. De jutters hebben ieder een eigen tas, sommige zelfs versierd met leuke hangers en lintjes. „In de winter staan de deelnemende strandtenten er niet en wij jutten elke week, dus hebben we een eigen tas”, zegt Van de Reep.

Eenmaal op het strand verspreiden de dames zich. „Zo kunnen we een groter deel van het strand schoonmaken”, zegt Van de Reep. Kletsen doen ze weer wanneer ze een uur later weer terugkeren bij hun vaste stekkie, ’de Koele Costa’, mét volle juttas.

Bijzondere vondsten

Op het strand komen de jutters door het jaar heen van alles tegen: van oude mondkapjes en vieze luiers tot pizzadozen en bestek. Jutter Marian van Zijderveld vond eens een knieband. „In perfecte staat zelfs, maar ik heb hem toch maar weggegooid.”

Ook raapten de jutters al eens flessenpost uit 1973, een ’perfect’ paar kinderschoentjes, en handige snuisterijen van het strand. „Ik vond een mooi gebakvorkje”, zegt Anjes Smit trots. „Dat is toch een goede aanwinst voor mijn servies.” Maar het meeste afval gooien de dames weg.

Naar eigen zeggen gaan ze nooit met tegenzin naar het strand. „Ik kijk er altijd naar uit”, zegt 80-jarige Ans de Goeij. „Het houdt ons ook fit”, zegt Van de Reep. „Elk prulletje rapen we op.” Jutter Anjes Smit knikt instemmend. „Zeker, en je bent lekker buiten op het strand. Wat wil je nog meer?”

„Er gaan ook mannen mee jutten, hoor”, verzekert Van de Reep, op een ochtend dat alleen vrouwen zich op het strand wagen. “Dit zijn de echte diehards’’, zegt De Goeij lachend. „Als het erop aankomt, haken die mannen toch eerder af”, volgens Didi Thibaudier.

Minder afval

Gelukkig vinden de jutters de laatste jaren steeds minder afval. „Maar soms vind je zoveel spijkers dat je er een bouwwinkel mee kan beginnen!”, merkt Van Zijderveld op. „Vooral rond de strandtenten in het hoogseizoen. Daar ziet het er echt niet uit.’’

Ook zien ze veel plastic prulletjes van confettikanonnen door uitbundige huwelijksaanzoeken, maar ook dat wordt volgens jutters minder. „Het plasticbeleid schijnt te werken”, zegt Thibaudier. „Je moet hier bij de strandtent zelfs vragen of een zakje suiker bij de koffie.’’

Het jutten met de hechte groep is geheel vrijblijvend. „We nodigen iedereen uit om het eens te proberen”, zegt Thibaudier. „Uiteindelijk gaat het ons niet om de volle juttassen, maar om de gezelligheid. Alle kleine beetjes helpen.”

Iedere vrijdag om 9:00 kan je mee met de jutters in Noordwijk, maar dit kan uiteraard ook op eigen initiatief. Benieuwd waar je allemaal zo’n jut-tas kan ophalen?

  Zie onderstaande kaart om te kijken welke strandpaviljoenen meedoen in jouw omgeving:

25 april 2024 |
novazeeuwe