Taghi op weg naar levenslang: wat maakt het interessant?
22 april 2024
Marek Schouten
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024.

Het hoger beroep in de zaak Marengo is net van start gegaan en weer kan Nederland zich opmaken voor een van de meest spraakmakende en wrede rechtszaken in de historie. De criminele bende rond hoofdverdachte Redouan Taghi (46) staat terecht voor talloze moorden of pogingen daartoe. De zaak houdt het land al jaren in spanning, maar wat maakt deze zaak nou zo uniek?

Het criminele pad van Taghi begint op jonge leeftijd in Nieuwegein wanneer hij zich aansluit bij een jeugdbende. Hiervoor is hij meerdere keren vast komen te zitten, maar zijn criminele carrière begint pas echt vorm te krijgen wanneer hij in de cokehandel stapt. In deze totaal nieuwe wereld voor Taghi komt hij al gauw rivalen tegen en daar rekent hij vakkundig mee af. Als ook de bovenwereld zich met hem gaat bemoeien, lijkt hij ook geen moeite te hebben met hen op gewelddadige wijze de mond snoeren.

Het eerste antwoord op de vraag waarom deze zaak zo uniek is, is dus het brute geweld dat gebruikt wordt, wat voor veel mensen alleen in de fantasie plaatsvindt. Martin Kok werd vermoord voordat hij een avondje uitging, Peter R. de Vries toen hij rustig naar zijn auto terugliep na TV-opnames en Derk Wiersum toen hij in de ochtend naar buiten ging vlak voor zijn huis. Allemaal gingen zij ten onder aan de criminele organisatie van Redouan Taghi. Als dat nog niet wreed genoeg is werd mede crimineel Samir Erraghib vermoord terwijl hij naast zijn dochtertje in de auto zat. 

Heel Nederland kan uitvoerig meebeleven hoe de arrestaties rondom de organisatie van Taghi plaatsvinden

Niet alleen het gebruikte geweld, maar ook de identiteit van de slachtoffers is van belang voor de populariteit van de zaak Marengo. Het zijn niet enkel criminelen onder elkaar, maar ook vooraanstaande bekende Nederlanders die vermoord zijn en betrokken zijn bij de organisatie. De moord op Peter R. de Vries heeft het hele land opgeschud en op scherp gezet. Daarnaast is het een van de eerste keren dat een onderdeel van de Nederlandse rechtsstaat, een advocaat, wordt vermoord rondom een proces. Strafrechtadvocaten geven in een enquête van het Advocatenblad aan dat zij te maken hebben met een groeiend gevoel van onveiligheid. “De hele samenleving voelt dat dit een speciale zaak is”.

Groot nieuws toen Ridouan Taghi in Dubai werd opgepakt

Op 27 februari 2024 zijn in Amsterdam 17 mensen in de zaak Marengo veroordeeld voor uiteenlopende straffen. Redouan Taghi kreeg daar te horen dat hij levenslang in gevangenis zal moeten blijven. Inmiddels heeft hij aangegeven hiertegen in hoger beroep te gaan en is het nieuwe proces ook alweer van start gegaan. De kroongetuige Nabil B. heeft een flinke strafvermindering gekregen voor zijn aandeel in de criminele organisatie van Taghi, omdat hij volgens het OM en de rechters zich gehouden heeft aan zijn kant van de ‘deal’. Verder is er bij Nabil B. ook rekening gehouden met de omstandigheden waarin hij het proces heeft moeten afwachten, ondergedoken en met verschillende moorden in zijn omgeving.

Nu Taghi opgesloten zit is het afwachten voor hoelang en waar. Of het hoger beroep wat gaat veranderen aan de strafmaat voor hem en zijn criminele vrienden is nog te bezien.

22 april 2024 |
Marek Schouten
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024.