Cricket: een ver van je bed show, maar deze zomer zeker niet!

Cricket is voor veel Nederlanders maar een onbekende sport, maar wereldwijd zijn er miljarden mensen die er dagelijks fanatiek mee bezig. Toch wordt er ook in Nederland zeker cricket gespeeld. Zowel competitief als recreatief zijn er veel mensen die de sport beoefenen. Ook op internationaal niveau zijn we van de partij. Zo doet het Nederlands (mannen)elftal deze zomer mee aan het Wereldkampioenschap T20 cricket in de Verenigde Staten en het Caribisch Gebied. In dit artikel kom jij te weten waar en hoe jij cricket kan kijken deze zomer!

Maar voordat dit aan bod komt is het belangrijk om iets meer te leren over deze sport. Het is niet helemaal duidelijk hoe en wanneer de sport is uitgevonden, maar het wordt gedacht dat de sport is uitgevonden in de 16e eeuw door Engelse schapenherders. In 1797 werden pas officieel de wetten (ja het zijn geen regels, maar wetten) van de sport vastgelegd door de Marylebone Cricket Club (MCC). Deze organisatie heeft ook vandaag de dag nog een grote invloed op de sport. De sport is groot geworden door de kolonisatie van het Britse Rijk. Zo is de sport tegenwoordig populair in landen zoals India, Pakistan en Australië.

Ook in Nederland kent de sport een lange geschiedenis. Zo werd de sport geïntroduceerd door Engelse leraren op de kostschool Noorthey (in de buurt van Voorschoten) in het midden van de 19e eeuw. Ook voetbal en hockey werden rond deze tijd op dezelfde manier naar Nederland gebracht. Cricket is alleen nooit zo populair als voetbal en hockey geworden.

Cricket in binnen- en buitenland

Maar dat betekent niet dat wij Nederlanders slecht zijn in cricket. Zo doet het Nederlands (mannen)elftal deze zomer mee aan het T20 WK in de Verenigde Staten en het Caribisch Gebied. Maakt het elftal kans op de eindzege? Nee dat zeker niet, maar wel zorgt het elftal iedere keer weer voor verrassingen door grotere en betere landen te verslaan. Zo wist Nederland op het 50-over WK nog grootmachten Zuid-Afrika en Bangladesh te verslaan. Ook was er op het vorige T20 WK succes door destijds ook weer Zuid-Afrika te verslaan. Door deze zege werd voor het eerst ook directe kwalificatie voor een WK afgedwongen. Het schema voor het WK in Juni is al bekend. In de onderstaande kaart vind jij het complete schema van het Nederlands elftal!

Ook dichter bij huis zal het Nederlands elftal te bewonderen zijn. Zo speelt Nederland als warming-up voor het WK in eigen land tegen Ierland en Scholtand die ook meedoen aan het WK in juni. De wedstrijden zijn van 18 tot en met 24 mei bij cricketclub VRA in Amstelveen. Mocht je daar niet bij kunnen dan worden de wedstrijden ook nog eens live uitgezonden op het YouTube kanaal European Cricket Network.

Bijna wekelijks wordt er ook nog op hoog niveau gecricket in de Topklasse, de hoogste nationale competitie. Afgelopen weekend is de T20 fase van deze competitie begonnen. Met clubs uit onder andere Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Schiedam is het dus zeker geen ver van je bed show dus! Ook wordt dit seizoen spannender dan voorgaande seizoenen door het WK. Grotere clubs verliezen in deze periode hun betere spelers waardoor de kleinere clubs meer kans maken. Zeker een reden om maar eens te gaan kijken.

Belang

Ook oud-international Tim de Leede vindt dat meer mensen in aanraking moeten komen met cricket deze zomer. Cricket heeft volgens hem de schijn vaak tegen. Zo is cricket volgens hem helemaal geen saaie sport zoals veel Nederlanders denken. ‘Het is namelijk de op een na populairste sport ter wereld’. Maar dat kunnen de mensen volgens De Leede pas inzien als ze het spel gekeken of gespeeld hebben. ‘Dan zien mensen dat het geen stilstaand schaken is in witte kleding waarbij de spelers thee drinken en af en toe een balletje gooien’.

22 april 2024 |
JairAbendanon