Achtergrond met tijdlijn
50 jaar Waterloo : ABBA nog steeds razend populair
22 april 2024
Zenzi Gravestein
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media (2023/2024)

Vijftig jaar geleden won ABBA het Eurovisiesongfestival met het nummer Waterloo en dit was de geboorte van een Zweeds hit kanon. De groep is niet eens tien jaar bij elkaar geweest, maar de impact van ABBA op de muziekwereld is enorm. Veel luisteraars hebben ABBA niet bewust meegemaakt, maar ze zijn nog steeds erg populair. Hoe komt dit?

Op 6 april 1974 was het grote moment daar: Agnetha, Benny, Björn & Anni-Frid (Frida) breken plotseling door na de winst op het Eurovisiesongfestival onder de naam ABBA. De groepsleden hadden al enig succes beleefd individueel, maar dit was niks vergeleken met wat na de winst volgde. De populariteit was wereldwijd ongekend groot. Albums en concerttickets gingen als warme broodjes over de toonbank. ”De muziek trok aan doordat het modern en verfrissend klonk, maar je wist wel meteen dat het ABBA was”, aldus musicoloog Ashley Burgoyne van de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de jaren dat de groep actief was, werd er veel goede muziek uitgebracht. Desondanks kon ABBA zich toch onderscheiden en belandden ze ontzettend vaak in wereldwijde hitlijsten en dat terwijl hun muziek in de jaren zeventig nou niet bepaald als intellectueel werd gezien. het leven van het viertal veranderde compleet en in de tijdlijn onderaan het artikel is dit te zien in een vogelvlucht.

De muziek van ABBA is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het nachtleven. Waar je ook komt, Gimme! Gimme! Gimme! en Dancing Queen worden nog overal gedraaid. De enorme populariteit in Nederland is alleen al te zien in de Top 2000, want in 2023 was ABBA met 25 nummers één van de hofleveranciers van de lijst. De films Mamma Mia! uit 2008 en 2018 hebben ook meegeholpen om de jongere generatie kennis te laten maken met de aanstekelijke nummers van de Zweedse groep en de gebruikers van het platform TikTok kunnen geen genoeg krijgen van ABBA. Veel fans waren enorm verrast en enthousiast toen ABBA in 2021 een comeback maakte met het nieuwe album Voyage en een hologram show.

”Het succes kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want Benny en Björn waren songwriters van de buitencategorie en schreven de ene hit na de ander. Daarnaast mogen Agnetha en Frida ook niet vergeten worden in het succes, want zij hadden zoveel charisma en prachtige stemmen.”, verklaart Burgoyne. Muziek technisch zitten de nummers van ABBA goed in elkaar, want ze kunnen je tegelijkertijd laten lachen, huilen en dansen en dat is bijzonder. Het grote succes van de muziek komt hoogstwaarschijnlijk door de vele herhalingen: ”Die herhalingen in songteksten zijn niet voor niks, want hierdoor blijven deze ‘oorwurmen’ in je hoofd hangen. Alleen al een korte herhaling van kleine motieven binnen een melodie kan ervoor zorgen dat je een tekst snel kan meezingen en deze krijg je niet zo snel uit je hoofd.”, sluit Burgoyne af.

De muziek van ABBA zal waarschijnlijk nog lang voortleven in de wereld. Dit is vooral te danken aan het grote talent van de groepsleden en misschien ook een beetje door een gelukkige loop aan omstandigheden, want wat zou er zijn gebeurd als Waterloo niet als winnaar uit de bus was gekomen? Dat zullen we gelukkig nooit te weten komen.

https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1cnSGjYAxfSmP9HkHVmFjKwMAxJ2_ZcKrvd-VbGk5PTk&font=Default&lang=en&initial_zoom=2&height=650

22 april 2024 |
Zenzi Gravestein
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media (2023/2024)