Wat er gebeurd is tussen Iran en Israël op 13 april

Iran heeft op 13 april raketten en drones afgevuurd richting Israël. Lees hier waarom Iran raketten dat gedaan heeft en hoe het meest recente conflict tussen de twee landen is ontstaan.

Op 1 april had het Israëlische leger de Iraanse ambassade in Damascus, Syrië, gebombardeerd. Daar zou de operatiebasis zijn van de Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), de elitetroepen van Iran, die momenteel oorlog voeren tegen Israël. Tijdens het bombardement zijn zeven soldaten omgekomen, waaronder twee belangrijke generalen. Iran had toentertijd beloofd om terug aan te vallen en dat gebeurde op 13 april 22:00, Nederlandse tijd. Operatie ‘True Promise’ is gestart. Iran heeft 300 drones en raketten afgevuurd. Op dezelfde dag heeft de IRGC een schip gevorderd bij de straat van Hormuz dat richting Israël zou gaan.

Verder heeft Iran ondersteuning gekregen van de Houthi rebellen in Yemen, die al zelf de laatste paar maanden schepen in de Rode Zee aanvallen om Israël te storen. Vanaf het zuiden van Syrië heeft de Hezbollah, een andere terroristische groep, ook raketten afgevuurd. Dat betekent dat Israël vanuit drie verschillende landen is aangevallen.

Alhoewel er zoveel is afgevuurd, zijn de raketten en drones voor 99% procent tegengehouden door de Iron Dome, de luchtdefensiemechanisme van Israël. Er zijn wat militaire basis in het zuiden geraakt en een meisje van zeven jaar oud is zwaargewond geraakt door de fragmenten van een raket.
Of Israël terug gaat aanvallen, is onduidelijk. Benjamin Netanyahu heeft ook gemeld dat “Onze verdedigingssystemen zijn ingezet. Wij zijn klaar voor elk scenario, zowel defensief als aanvallend. De staat Israël is sterk. Het [Israëlische leger] is sterk. Het publiek is sterk.” Aan het einde van zondag 14 april, heeft de Israëlische oorlogskabinet nog een lange discussie gehad over hoe ze wellicht gaan terug aanvallen, maar de meningen waren verdeeld. De Amerikaanse overheid en de andere G7 leiders hebben ook de statement gemaakt dat Israël niet terug moet aanvallen en dat Iran veroordeeld moet worden. Landen in de Midden-Oosten, zoals Qatar en de UAE, hebben dezelfde mening. De secretarisgeneraal van de Verenigde Naties maakt zich ook zorgen dat het conflict tussen Iran en Israël verder kan escaleren tot een grotere oorlog.

Iran blijft wel een grote zorg hierdoor. Defensiespecialist Peter Wijninga heeft in dit NOS artikel ook gemeld dat “Voor Israël is dat een grote zorg. Hoe omvangrijk het Iraanse wapenarsenaal precies is, is onduidelijk. Maar het is best mogelijk dat ze nog gevaarlijkere systemen hebben die grotere ladingen kunnen dragen dan wat we dit weekend hebben gezien.” Israël is nu momenteel ook bezig in Gaza en tegen Hezbollah in Lebanon. Om nog ook tegen Iran nu een oorlog te starten, kan wellicht niet goed uitkomen.

Het is nu afwachten wat er precies verder gaat gebeuren, maar de kans is groot dat er geen aanval komt vanaf Israël richting Iran. Dat kan meer problemen veroorzaken en een verdere onnodige escalatie. Iets wat geen één land wil.

16 april 2024 |
resulyalcin