Interactieve kaart
Strandwandeling met traktatie: ‘Jut je strand blut!’

Strandwandelaars worden getrakteerd op een gratis kop koffie of lekkernij in ruil voor een tas grof vuil. Dit doormiddel van stichting ‘de Strandjutters’, opgezet in 2016 door natuurbedrijf ‘WE ARE NATURE. Het concept? Afvalrapen in een hip jasje.   

De stichting dankt zijn lancering aan de toenemende klimaatproblematiek, waar vervuilde stranden, ernstige klimaatberichten en talloze klimaatprotesten, die vaker uit de hand lopen dan niet, herhaaldelijk in het nieuws verschijnen.

Hittegolf

Volgens klimaatexperts van de wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid betekent dat zomer in de winter en winter in de zomer. Op sommige plekken heeft de toenemende opwarming van de aarde zelfs een constante hittegolf tot gevolg. De experts voorspellen dat de klimaateffecten tot 2050 zullen toenemen.

Niet bij de pakken neerzitten maar zelf een steentje bijdragen om deze klimaatproblematiek de kop in te drukken, is wat de jutters doen. Zij steken hun handen uit de mouwen en maken met kleine stapjes het verschil. Iedere week trekken zij er, met de volgens hun, hippe jut-tas op uit om de Hollandse stranden een beetje schoner te maken.

Afvaltassen

De gemeente Noordwijk is gebaat bij dit initiatief en bevoorraadt de deelnemende strandtenten met de ‘afvaltassen.’

*(Ruimte voor toevoeging reportage)

Herbruikbaar

Het doel van de stichting is om de circulaire economie te bevorderen. Dit houdt in dat de herbruikbaarheid van grondstoffen en materialen optimaal wordt benut.

De aanpak genaamd ‘Het circulaire strand’ is bedoeld om verdwaalde (lees: weggegooide) grondstoffen terug in de economie te brengen. Volgens dit circulaire systeem worden de verzamelde grondstoffen weer hergebruikt.

Het circulaire systeem uitgelegd in beeld. Foto: Publicatie foto ‘De Grondstofjutters’.

Visnetten

Om dit proces te realiseren werkt ‘WE ARE NATURE’  samen met partners  om te zoeken naar nieuwe toepassingen voor het afval. Zo doen studenten van de Hogeschool Amsterdam onderzoek naar het maken van prototypes van het gevonden afval en maakt zeehondencentrum Pieterburen, van oude visnetten uit Katwijk, tassen van het recyclede materiaal.

Het doel van de stichting is om een nieuwe norm te stimuleren waar wandelaars uit gewoonte afval oprapen wat ze onderweg tegenkomen. De samenwerking met verschillende strandtenten en de beloofde traktatie moet wandelaars aansporen om mee te werken aan dit initiatief.

*Toevoeging reportage: Wat vinden de jutters, is het een leuk uitje of voor een goed doel? Of beide?

Iedere vrijdag om 9:00 kan je mee met de  jutters in Noordwijk, maar dit kan uiteraard ook op eigen initiatief.

*a.s vrijdag ga ik mee jutten. Het stuk wordt dus nog aangevuld met meer sfeerbeschrijving en quotes.

Benieuwd waar je allemaal zo’n jut-tas kan ophalen?  Zie onderstaande kaart om te kijken welke strandpaviljoenen meedoen in jouw omgeving:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1XNQDImd8hp7n-1mlpYn20BJdWFcZNYA&ll=52.24260299454344%2C4.631039849999983&z=10

**Bij het embedden van afbeeldingen en de kaart krijg ik een foutmelding die ik niet krijg opgelost. Daarom ontbreken deze nog. De kaart is te bekijken via bovenstaande link.

15 april 2024 |
novazeeuwe