Interactieve kaart
In deze stadions schreeuw jij Oranje deze zomer naar de winst
15 april 2024
Lucas van Wadenoijen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (23/24)

Vrijdag 14 juni is het weer zover: het Europees Kampioenschap voetbal gaat van start. Een maand lang strijden de beste landenteams van Europa om de titel. Tien stadions hebben de eer om als decor te fungeren van het grootste voetbalspektakel van Europa.

De 17e editie van het EK vindt plaats in Duitsland. Na een lange kwalificatiereeks is het 24 landen, inclusief Nederland, gelukt om een plekje te bemachtigen voor de eindronde, met de hoop zich te plaatsen voor de finale op zondag 14 juli. De inzet: de Coupe Henri Delaunay, de trofee die vernoemd is naar de grondlegger van het Europees Kampioenschap.

De trofee waar om gespeeld wordt: de Coupe Henri Delaunay. Foto: Кирилл Венедиктов (CC BY-SA 3.0 AKTE)
De trofee waar om gespeeld wordt: de Coupe Henri Delaunay. Foto: Кирилл Венедиктов (CC BY-SA 3.0 AKTE)

Stadions Nederland

Wil het Nederlands Elftal een gooi kunnen doen naar deze trofee, moet het eerst de groepsfase overleven. Samen met Polen, Oostenrijk en topfavoriet Frankrijk zal Oranje uitmaken wie er mag blijven dromen van de eindzege.

De eerste wedstrijd speelt Nederland op 16 juni tegen Polen. De ploeg van Ronald Koeman hoopt het toernooi een positieve start te kunnen geven. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het Volksparkstadion in Hamburg. Dit stadion, waar 57.274 mensen in passen, is het stadion waar het Nederlands elftal een van zijn meest iconische wedstrijden heeft gespeeld. Hier vond namelijk de halve finale van het EK van 1988 plaats. Voor journalist van Voetbal International Michel Abbink is dit daarom ook het mooiste stadion waar deze zomer in gespeeld gaat worden: “Nederland won hier van West-Duitsland in ’88 met 2-1, waardoor we ons plaatsten voor onze eerste EK-finale, die we ook wonnen.”

Voor de andere twee groepswedstrijden van Nederland moeten de fans een flink stuk reizen, aangezien ze beiden worden gespeeld in het oosten van Duitsland. De tweede groepswedstrijd speelt Oranje op 21 juni in de Red Bull Arena in Leipzig, het kleinste stadion waar deze zomer in gespeeld gaat worden. In het 41.939 stoeltjes tellende stadion speelt het Nederlands Elftal een ware kraker tegen de gedoodverfde favoriet Frankrijk. De laatste groepswedstrijd van de ploeg van Ronald Koeman wordt gespeeld in Berlijn. In het Olympiastadion, waar 74.475 mensen in kunnen, hoopt Oranje de volgende ronde veilig te stellen op 25 juni tegen Oostenrijk. In dit stadion vindt ook de EK-Finale plaats.

Stadions vlakbij Nederland

Voor de mensen die niet naar het oosten van Duitsland willen reizen om een EK-wedstrijd te zien, is er goed nieuws. Vier van de tien speelsteden liggen op minder dan twee uur rijden van de Nederlandse grens. Het stadion dat het dichtst bij de Nederlandse grens ligt, is de Merkur Spiel Arena in Düsseldorf. In de thuishaven van Fortuna Düsseldorf, waar 54.600 mensen in passen, zullen ook scouts van het Nederlands Elftal te vinden zijn. Frankrijk speelt hier namelijk op 17 juni tegen Oostenrijk.

Voor fans van indrukwekkende stadions is het Signal Iduna Park in Dortmund het perfecte stadion. Het stadion dat normaal de ‘Gelbe Wand’, de harde kern van Borussia Dortmund, huisvest, is het grootste stadion waar gespeeld wordt. 81.365 mensen kunnen in dit stadion genieten van vier groepswedstrijden, een achtste en een kwartfinale.

Twee andere stadions vlakbij Nederland zijn het RheinEnergie Stadion in Keulen en de Veltins-Arena in Gelschenkirchen. In het laatstgenoemde stadion vindt misschien wel de grootste kraker van de groepsfase plaats: 20 juni speelt Spanje hier namelijk tegen Italië. Op slechts anderhalf uur rijden vanuit Nijmegen is dit een wedstrijd die als Nederlander goed is aan te reizen.

Overige stadions

Het stadion waar het EK geopend wordt, staat in München. In de Allianz Arena trappen Duitsland en Schotland op 14 juni het Europees Kampioenschap in gang. Ook is de thuishaven van Bayern München, met een capaciteit van 75.024, het decor van onder andere een halve finale.

Wie een wedstrijd van een van onze buren wil meemaken, is in de Mercedes-Benz Arena in Stuttgart aan het juiste adres. Zowel Duitsland als België spelen hier namelijk een groepswedstrijd. Duitsland speelt op 19 juni zijn tweede groepswedstrijd tegen Hongarije in het stadion met een capaciteit van 60.441 en België op 26 juni zijn laatste groepswedstrijd tegen Oekraïne.

Mocht Stuttgart net te ver zijn, is het Deutsche Bank Park in Frankfurt de perfecte plek als je een wedstrijd van België of Duitsland wil zien. België opent hier hun toernooi op 17 juni tegen Slowakije en Duitsland speelt op 23 juni zijn laatste groepswedstrijd tegen buurland Zwitserland.

15 april 2024 |
Lucas van Wadenoijen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (23/24)