Achtergrond met tijdlijn
Hoe Ajax in minder dan vijf jaar afzakte van Europese top, naar Nederlandse subtop
15 april 2024
Mees Schiphof
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/24

Op zowel bestuurlijk als sportief gebied is het op dit moment crisis bij Ajax: nieuwe algemeen directeur Alex Kroes werd onlangs op non-actief gezet vanwege handelen met voorkennis en de spelersselectie moet vechten voor de vijfde plek in de eredivisie. Dit terwijl Ajax nog geen vijf jaar geleden bijna de finale van de Champions league haalde en volgens vele voetballers en voetbalkenners toebehoorde tot een van de beste teams van de wereld. Dit artikel zet op een rijtje wat er sindsdien allemaal misging bij de Amsterdamse club, op en buiten het veld.

Sinds het vertrek van directeur voetbalzaken kwam Ajax in een neerwaartse spiraal terecht. Overmars was als technisch directeur verantwoordelijk voor de transfers, scouting, contractonderhandelingen en de selectiesamenstelling. Onder andere hij was de fundering van het enorme succes van de club in de voorgaande jaren en liet daarom een grote leegte achter in Amsterdam toen hij op 6 februari 2022, vanwege grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke collega’s, ontslagen werd.

Technisch beleid sindsdien

Op dit moment heeft Ajax nog steeds geen (geschikte) technisch directeur aangesteld. Na het vertrek van Overmars vulden eerst Klaas Jan Huntelaar en Gerrie Hamstra samen de functie van Overmars in, vanaf augustus 2022. Deze twee waren niet bedoeld om blijvend technisch directeur te blijven bij ajax, maar om de functie op te vullen totdat er een nieuwe directeur voetbalzaken gevonden werd. Dit gebeurde uiteindelijk in april 2023, toen de Duitser Sven Mislintat de taken van Overmars overnam. Deze werd vijf maanden later alweer ontslagen, wat alles te maken had met vele mislukte transfers en de slechte sportieve prestaties die daarmee gepaard gingen.

Huntelaar en Hamstra hadden in hun periode voor een bedrag van 216 miljoen, 16 spelers verkocht (officiële cijfers van Transfermarkt.nl). De grootste aankopen van dat geld waren Brian Brobbey, Calvin Bassey en Steven Bergwijn. Toen Mislintat de taken had overgenomen gaf hij in de zomer van 2023 110 miljoen euro uit, aan 12 nieuwe spelers. Ook verkocht hij voor ruim 150 miljoen euro aan spelers (transfermarkt.nl). De nieuwe selectie van Ajax, die dus grotendeels bestaat uit veel nieuwe en dure spelers, presteert dramatisch in het nieuwe seizoen. Op 29 oktober 2023 bereikt het na een dikke verliespartij tegen PSV zelfs de laatste plaats van de eredivisie ranglijst. Op dit moment staat Ajax dus met moeite 5e in de eredivisie, wat een stuk beter is dan laatste, maar nog steeds lang niet goed genoeg volgens de fans, spelers en directie.

Wisselende Trainers

Na het ontslag van Overmars vetrok ook trainer Erik Ten Hag bij Ajax. Vanwege zijn succes in de voorgaande jaren kon hij een stap zetten in zijn carrière en bij Manchester United tekenen. Dit betekende dat de technische directie (die er dus niet was) een nieuwe taak had: een nieuwe trainer aanstellen. Op 1 juli 2022 werd bekend dat dit Alfred Schreuder werd. Hoewel hij redelijk begon gaat het al snel bergafwaarts; hij krijgt de grootste Europese nederlaag tegen Napoli (6-1) op zijn naam en speler en clubicoon Daley Blind verlaat Ajax vanwege onvrede over Schreuder.

Na Schreuder neemt John Heitinga tijdelijk de trainersfunctie over. Ook hij krijgt het team niet op het gewenste niveau. Op 1 juli 2023 stelt Mislintat vervolgens Maurice Steijn aan, waarna Ajax sportieve negatieve records verbreekt en dus tijdelijk op de laatste plaats beland. Ook voor Maurice Steijn duurt zijn periode als trainer niet lang; hij wordt op 23 oktober 2023 al ontslagen. Hierna wordt de assistent van Steijn, Hedwiges Maduro, tijdelijk de opvolger en hij wordt vervolgens in oktober weer opgevolgd door John van t’ Schip. Beiden hebben de negatieve spiraal waar Ajax in zit niet kunnen omdraaien en de prestaties op het veld blijven matig.

Bestuurlijke chaos

Naast de sportieve problemen zijn er ook op bestuurlijk gebied constant vervelende ontwikkelingen geweest. Algemeen directeur Edwin van der Sar stapte op 30 mei 2023 op bij Ajax. Zijn vervanger, Alex Kroes, kon helaas niet direct met zijn nieuwe functie beginnen. Vlak voordat hij eenmaal kon beginnen komt in april 2024 naar buiten dat Alex Kroes wordt geschorst vanwege het met voorkennis handelen in aandelen van Ajax. Onlangs werd wel bekend dat Kroes zijn werk als directeur weer mag gaan hervatten.

Ajax is dus nog lang niet uit de sportieve en bestuurlijke problemen. Wel kan het nu met een nieuwe algemeen directeur op zoek gaan naar een nieuwe technisch directeur, waardoor de sportieve prestaties van de club eventueel weer wat stabieler kunnen worden.

15 april 2024 |
Mees Schiphof
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/24