Ain’t no mountain high enough: dit moet je weten over het beklimmen van de hoogste toppen ter wereld
15 april 2024
Maron Theunis
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media.

In 2023 mochten er in totaal 463 klimmers samen met hun sherpa’s tegelijkertijd naar de top van Mount Everest, op ruim 8848 meter: een recordaantal volgens CNN. Het klimseizoen van vorig jaar kent niet alleen een recordaantal klimmers, maar telt ook een recordaantal doden: met 18 doden in één seizoen wordt 2023 als het dodelijkste jaar op Mount Everest gezien.

Eén van de mensen die de gevaren van Everest en de andere zogenoemde achtduizenders maar al te goed begrijpt, is Pasang Ongchu Sherpa (36): een Nepalese berggids die sinds 2011 expedities leidt voor zijn bedrijf ‘Himalaya King‘. “Een paar jaar geleden heb ik mijn leven geriskeerd om één van mijn klimmers te redden.”

Bron: Foto door Alexander, verkregen via Pasang Ongchu Sherpa

Pasang Sherpa groeit op in de Everest regio en gaat op vijftienjarige leeftijd voor het eerst mee op trektocht als porter, een bagagedrager die gemiddeld twintig tot dertig- of in zijn geval zelfs vijfendertig- kilo op zijn rug draagt. Een vlammetje wordt aangewakkerd en vele trekkings volgen, met in 2011 als klap op de vuurpijl het behalen van zijn berggidslicentie– vanaf wanneer hij officieel zelf expedities naar achtduizenders mag leiden. In 2008 staat hij voor het eerst zelf bovenop Mount Everest: “Bovenop de top van de wereld staan geeft een enorme euforie en ontzag- voor altijd in mijn geheugen gegrift.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Manisha Thapa 🇳🇵 (@thapamanishaa)

Sherpa’s dragen soms veel gewicht op hun rug. Bron: @thapamanishaa op Instagram

De hoogste toppen ter wereld

Mount Everest is één van de veertien toppen die hoger dan 8000 meter is. Acht van deze veertien toppen liggen in Nepal, de overige in Pakistan en Tibet. Dat het bedwingen van deze zogenoemde killer mountains steeds populairder wordt, is deels te danken aan de media-aandacht: zo verscheen in 2021 de documentaire ’14 Peaks’ op Netflix, waarin Nepalees Nirmal Purja in slechts zeven maanden alle veertien toppen beklimt en daarmee het onmogelijke mogelijk maakt. In de jaren daarna komen steeds meer films op Netflix die gaan over de Himalaya, en ook op social media circuleren steeds meer video’s rond van influencers die laten zien hoe het is om tot extreme hoogtes te gaan. Volgens Pasang Sherpa is de populariteit van achtduizenders logisch: “Het is een fascinatie van de mensheid om de hoogste toppen ter wereld te willen veroveren.”

De keerzijde van extreme bergsport

Deze aantrekkingskracht van zo’n extreme uitdaging brengt ook gevaren met zich mee: “Everest trekt klimmers aan met verschillende niveaus van capaciteiten.” Onervaren klimmers vormen een groter risico voor sherpa’s, omdat zij minder goed weten wat zij moeten doen in gevaarlijke situaties of minder goed geacclimatiseerd zijn aan de extreme hoogte. Hoe hoger je komt, des te lager is de luchtdruk en vanaf 8000 meter kom je zelfs in de zone des doods: vanaf dan is de hoeveelheid zuurstof te laag om voor langere tijd te kunnen overleven.

In deze tabel van Hypoxico, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogtetraining, is te zien hoeveel zuurstof er op verschillende hoogtes over is. Zichtbaar is dat er bovenop Everest nog maar 6,9% van de hoeveelheid zuurstof op zeeniveau is, en klimmers moeten dan ook zo snel mogelijk weer naar beneden na het bereiken van de top: “We blijven meestal tien tot vijftien minuten om foto’s te maken voordat we moeten beginnen met dalen.” Op dit moment is Pasang Sherpa opweg naar de top met een nieuwe groep die rond half mei de top zou kunnen bereiken.

Populair of niet: het beklimmen van achtduizenders blijft een serieuze zaak die enorme fysieke-, mentale- en logistieke uitdagingen met zich meebrengt: “Klimmers hebben een enorm uithoudingsvermogen nodig en moeten sterk genoeg zijn om beslissingen te nemen in erg stressvolle situaties.”, benadrukt Pasang Sherpa. Naast dat klimmers fysiek in topconditie moeten zijn, is het belangrijk dat zij ook technische vaardigheden hebben, zoals het gebruik van touw of het lopen over gletsjers. “Succes hangt af van individuele voorbereiding.”

15 april 2024 |
Maron Theunis
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media.