Van hondenbench naar reservaat: leeuw Remy verhuist na jaren aansterken naar Zuid-Afrika
14 april 2024
Lauren Stokman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2023-2024)

Stel je voor, je rent rustig door een weiland en ziet ineens… een leeuw! Het overkwam een hardloper vijf jaar geleden toen hij langs een verdachte hondenbench jogde. Daarin zat geen hond, maar het toen vijf maanden oude leeuwenwelpje, Remy. Inmiddels is hij een gezonde, volwassen leeuw. Daarom mocht hij vorige maand zijn langverwachte reis naar Zuid-Afrika maken. ‘Hij gaat daar een heel mooi leven tegemoet’, vertelt Shoshana Peijnenburg van Stichting Leeuw.

Leeuw Remy
Foto: Stichting Leeuw

Het was een normale ochtend tot opeens de telefoon ging. ‘In 2018 werden we op een zondagochtend gebeld door de politie.’ vertelt Peijnenburg. ‘Er was in een weiland in de buurt van Utrecht, in Tienhoven, een leeuwenwelpje gevonden. We wisten niet wat we hoorden.’ Het achtergelaten welpje werd opgevangen door Stichting Leeuw om daar aan te sterken en op te groeien. ‘Ons doel is om alle dieren die ervoor in aanmerking komen, uiteindelijk te kunnen herplaatsen in Zuid-Afrika, waar meer ruimte en het juiste klimaat is voor een leeuw om in te leven.’

Kleine leeuwtjes worden groot

Bij binnenkomst moest Remy eerst in quarantaine om zijn gezondheid in de gaten te houden. Gelukkig werd hij al snel gezond verklaard en kreeg hij binnen een maand zijn eigen verblijf in de opvang. ‘Daarna hebben we hem laten wennen aan een natuurlijke omgeving voor een leeuw en geleerd om zijn eigen eten te vinden’, vertelt Peijnenburg verder. ‘We hebben hem daar snel zien opgroeien. We kwamen er al gauw achter dat hij lekker ondeugend kan zijn.’

Hier groeide hij razendsnel en na bijna drie jaar werd Remy een volwassen leeuw van ruim 160 kilo. Ook heeft hij ondertussen een uitgesproken karakter gekregen. ‘Remy is een pittig mannetje met een sterke eigen wil. Hij weet goed wat hij wil en beslist wanneer hij ergens aan mee wil werken of niet’, vertelt Peijnenburg. 

Tijdlijn Remy

Zo groeide Remy op om zijn reis naar Zuid-Afrika te maken.

Dikke maatjes

Al die tijd groeide Remy alleen op. Maar omdat leeuwen groepsdieren zijn, hebben ze behoefte aan sociaal contact. ‘Daarom proberen wij dieren die alleen binnenkomen, te koppelen aan een soortgenoot.’, zegt Peijnenburg. ‘Op die manier hebben ze gezelschap die past bij hoe ze in het wild zouden leven.

Daar vond Stichting Leeuw de oplossing voor. Eind 2021 kwam leeuwin Luna binnen bij de Stichting. Zij kwam uit een Slowaaks hotel resort waarna ze opvang nodig had. ‘Ze is een stoere leeuw met een sterk en uitgesproken karakter.’ Hierdoor werd Luna de ideale partner voor Remy en werden ze vlak daarna aan elkaar gekoppeld. ‘Remy en Luna hebben inmiddels een hele goede en sterke band. Ze kunnen elkaar aan en vullen elkaar aan.’ 

Luna (links) en Remy (rechts)
Foto: Stichting Leeuw

Wereldreizigers

De wens van Stichting Leeuw was om Remy en Luna samen te verhuizen naar Schrikkloof, het reservoir van de stichting in Zuid-Afrika. ‘Eerder was er nog twijfel of Luna de juiste gezondheid had om de verhuizing aan te kunnen. Zij is onlangs gelukkig helemaal gezond verklaard na uitgebreid onderzoek.’ Hierdoor konden ze vorige maand eindelijk de lange reis maken. 

Daardoor kon op 17 maart 2024 de reis doorgaan. De leeuwen vertrokken per vliegtuig naar Schrikkloof. Daar mochten ze eerst op een afgesloten gebied wennen aan de nieuwe omgeving. ‘Inmiddels wonen ze op een omheind stuk Savanne waar ze verder verzorgd zullen worden.’, vertelt Peijnenburg. ‘Een leeuw die in gevangenschap is opgegroeid, kan namelijk niet goed overleven in het wild.’ De verzorgers houden nog regelmatig contact met Stichting Leeuw. ‘Hij gaat daar een heel mooi leven tegemoet!’

14 april 2024 |
Lauren Stokman
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2023-2024)