Achtergrond met tijdlijn
Maandenlang trainen en diëten voor één fotoshoot: “Als ik de gevolgen had geweten, dan had ik het nooit gedaan”
14 april 2024
Veerle Uitterhaegen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024 & BA International Studies
Foto: @opop999 (CC0) Trainen met gewichten is een 'must' voor een body profile
Foto: @opop999 (CC0) // Trainen met gewichten is een ‘must’ voor een body profile

Waarom Koreaanse body profiles schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn

Ze droomde ervan om foto’s te maken van de perfecte abs, dus verloor ze acht kilogram in twee maanden tijd. Met 43 kilogram was de Koreaanse youtuber Somzzi klaar om haar afgetrainde lichaam te presenteren voor de camera. En zij was niet de enige die haar leven omgooide voor een fotoshoot. Maar voor sommigen, waaronder Somzzi, was deze nieuwe levensstijl niet zo gezond als gedacht. 

De ‘body profile’ waarbij Koreanen weken- en vaak maandenlang intensief sporten en streng diëten om het perfecte lichaam te kweken, werd razend populair onder ‘gewone’ Koreanen tijdens de corona pandemie. De zogenaamde ‘coronakilo’s’ werden voor sommige Koreanen een drijfveer om te gaan trainen en voor te bereiden voor een body profile tijdens en na de coronacrisis. Voorheen deden alleen professionele bodybuilders of beroemdheden dit soort fotoshoots. Maar volgens een enquête in begin 2022, vonden bijna 680 van de 1000 Koreanen dat de body profile een nieuwe gewoonte is geworden. 

Die voorbereidingen zijn grondig en duur: body-profile-aspiranten letten ook op verschillende aspecten van hun uiterlijk. Zo trainen deze Koreanen bijna dagelijks en eten ze zo caloriearm maar proteïnerijk mogelijk, met kippenborst en salade als favoriet. Maar deze Koreanen maken hun lichaam ook klaar voor de fotoshoot door geld te steken in waxbehandelingen, outfits, professionele haarstylisten, visagisten en fotografen. Volgens de Koreaanse krant JoongangDaily, geven Koreanen meestal tussen de 1.700 en 2.400 euro uit aan een body profile, maar de kosten kunnen verschillen afhankelijk van hoe lang iemand zich voorbereidt en of ze dure diensten en producten gebruiken. 

Zo deed youtuber Anna Lee zelfs drie body profiles in vijf maanden tijd. Het was hard werken en ze ervaarde bepaalde ‘food cravings’ waar ze af en toe aan toegaf tussen de fotoshoots door. Maar al met al was haar body profile-ervaring positief, vertelt ze in haar laatste body profile video: “Ik sport niet alleen voor mijn lichaam, maar ook voor mijn mentale gezondheid.”

Maar voor Somzzi leidde de body profile fotoshoot juist naar mentale problemen. Na haar body profile fotoshoot raakte youtuber Somzzi geobsedeerd met eten vertelt ze in één van haar video’s: “Ik bleef eten omdat ik mijn onderdrukte leven van voor en tijdens de body profile fotoshoot wilde compenseren.” Als bijwerking van de body profile kreeg ze boulimia: een eetstoornis waarbij je heftige eetbuien ervaart en daarna van alles doet om weer lichter te worden, zoals overgeven, sporten of laxeermiddelen gebruiken: “Als ik de gevolgen had geweten, dan had ik het nooit gedaan”, blikt ze terug in haar video. Ook artsen waarschuwen dat snel veel gewicht verliezen, gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn. Zo kan dit bijvoorbeeld leiden tot lage bloeddruk, duizeligheid en zelfs hormoonproblemen. 

Ook al lijkt dit een unieke Koreaanse trend, zijn er ook Nederlandse fitnessfotografen die de afgetrainde lichamen van sportliefhebbers vastleggen, zoals Milou van Helden: “Ik ben al ongeveer 12 jaar gespecialiseerd in sexy-boudoir-naaktfotografie. Rond de pandemie merkte ik wel dat mensen mij specifieker gingen benaderen om sportieve, blote shoots te doen.” Ook fotograaf Tanja Bouwhuis specialiseert zich in fitnessfotografie. Recentelijk ontvangt zij meer opdrachten voor fitness shoots, maar vooral omdat ze door haar opstartfase heen is: “Ik ben nét een maand voor de pandemie begonnen met fitnessfotografie, maar het was ook daarvoor al populair. Daardoor lag het tijdens de pandemie eerst stil, maar nu begint het pas echt te lopen.” 

Hun opdrachtgevers hebben vergelijkbare motivaties als Koreanen die trainen voor de zogeheten body profile: fanatieke sportievelingen die willen vereeuwigen hoe ver zij zijn gekomen mentaal en fysiek. Toch waren beide fotografen niet bekend met de trend en gebruiken zij niet de term ‘body profile’. Daarnaast ziet van Helden een belangrijk verschil tussen haar werk in fitnessfotografie en Koreaanse body profiles: “Als ik naar de mensen kijk die in mijn studio komen, heb ik het idee dat zij minder intens ermee bezig zijn en ook op een gezondere manier dan sommige Koreanen. Ik denk dat persoonlijke professionele begeleiding belangrijk is voor mensen die zoiets willen doen, want het is best heftig wat je met je lichaam doet.” En daar sluit de Koreaanse Anna Lee zich ook bij aan: “Onthoud goed om een gezond, gebalanceerd leven te leiden!” Dat staat in de beschrijving onder haar laatste body profile vlog. En zo start haar video met sporten en diëten, maar eindigt het met een groot stuk taart. 

14 april 2024 |
Veerle Uitterhaegen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024 & BA International Studies