Alles wat je moet weten over de gijzeling in Ede

Waar het plein die nacht nog volstond met feestende jongeren, staat het die ochtend opeens vol met politie, mobiele eenheden en de explosieven opruimingsdienst. Het gejoel en feestgedruis ingeruild door een kille stilte. Voor één dag zijn alle ogen van Nederland en veel ogen vanuit het buitenland gericht op dit dorp in Nederland.

Ede ligt misschien in de biblebelt, maar op vrijdagavond staat het museumplein altijd bomvol feestende jongeren uit Ede en omgeving. Zo ook op 29 april in de Petticoat. Er was een groot 16+ evenement en de tickets waren praktisch uitverkocht. Niemand had kunnen voorspellen hoe deze avond zou eindigen.

Toen alle feestgangers weg waren, begon team Petticoat met opruimen. Één van de eigenaren was al vertrokken, voordat het opruimen helemaal klaar was. Toen hij thuis kwam merkte hij gelijk dat er iets niet in orde was. Hij keek even op de beveiligingscamera’s en zag het personeel stilstaan en later zelfs op de grond zitten. Toen heeft hij 112 gebeld.

De politie had snel door dat er echt iets mis was in het café en kwam men man en macht naar het centrum van Ede. ‘Er werd zelfs een machinegeweer opgesteld tegenover mijn appartement’. Vertelde Niek ons, die vlakbij het plein woont waar dit alles zich afspeelde. ‘Ik ging vroeger ook vaak uit in de Petticoat en ken mensen die elke week nog naar het plein gaan. Bizar om je te beseffen dat zoiets zomaar kan gebeuren.’ 

De gijzeling zou uiteindelijk maar liefst zeven uur duren. Gedurende de hele ochtend en een groot deel van de middag kon niemand het Museumplein op of af en is er 150 man geëvacueerd. Pas om 14.15 werd de omgeving rondom het café vrijgegeven en mochten bewoners weer terug naar hun woningen. In de onderstaande tijdlijn staan alle gebeurtenissen van die dag op een rijtje.

https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1qMi_7ptKtWgiqhjWZ0OTPym_j8Jv7hp4qCLz8ND0U8w&font=Default&lang=en&initial_zoom=2&height=650 (Het lukt gewoon niet om hem te embedden)

Opvallend, maar niet verassend, is dat de eerste geruchten al om 7:50 de rondte gaan in Ede. De meeste bewoners wisten al lang voor het officiële eerste bericht wat er aan de hand was.

Er zijn nog een paar losse eindjes aan de hele situatie. De gijzelnemer, een man van 28, is opgepakt en vorige week voor de rechter geleidt. Hij zit in ieder geval 14 dagen vast, maar er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de man en de situatie. Er wordt onder andere gekeken naar de geestelijke gezondheid van de verdachte. Volgens de advocaten van de gijzelnemer was het motief voor de gijzeling namelijk een ‘zeer langdurige zoektocht’ naar ‘passende hulpverlening’, omdat hij in een uitzichtloze situatie zat.

De gijzelnemer is al eerder veroordeeld. Vorig jaar kreeg hij namelijk 120 dagen gevangenisstraf, waarvan 103 voorwaardelijk. Hij kreeg deze gevangenisstraf voor bedreiging.
In Ede is inmiddels de normale gang van zaken weer opgepakt. Afgelopen zaterdag stond de Petticoat weer vol feestende jongeren en met het team gaat het naar omstandigheden relatief goed. Ze zijn erg dankbaar voor alle lieve berichten die ze hebben gekregen en zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen, met wat ze het beste kunnen: gezellige tijd brengen en feestjes bouwen.

10 april 2024 |
Claartje van t Hof