Achtergrond met tijdlijn
Kijk, zo win je het Eurovisie Songfestival

67 edities, 38 landen en 162 miljoen kijkers; het Eurovisie Songfestival (ESF) is niet zomaar een talentenjacht. Nederland is al sinds de eerste editie van de partij. Dat betekent dat ons kikkerlandje 63 keer heeft meegedaan en 5 keer heeft gewonnen. Wij hebben dus ontzettend veel ervaring met het songfestival, wat kan Joost leren van zijn voorgangers?

Oké, Nederland kent dus wisselende resultaten.Er weinig overeenkomsten te ontdekken met onze goed scorende inzendingen door de jaren heen. Toch moet er een bepaalde factor zijn die Nederlands succes door de jaren heen kan samenvatten. Wat zou die factor kunnen zijn? En heeft Joost daar iets aan?

Frits Huffnagel is wel eens te gast bij RTL Late Night om over ESF te praten en voor de AVROTROS mag hij achter de schermen bij het evenement zelf. Toch noemt hij zichzelf een ‘fan’ en geen expert. Al sinds Huffnagel jong is kijkt hij naar het festival. Hij heeft onze inzendingen door de jaren heen zien veranderen en weet dus ook waarom Nederland vroeger (relatief) vaak won. “In het begin deden er veel minder landen mee. Rond 1980 veranderde dat en werd de competitie steeds groter. Daardoor wordt de kans dat je wint steeds kleiner. Dat de competitie groter en beter werd is goed te zien. Nederland deed het een tijd heel slecht. Zo slecht dat we de finale niet eens haalden. Dat baarde wel zorgen.”

Nederland stijgt

In de periode 2000-2012 stond Nederland er niet al te best voor. Maar hoe is dat tij gekeerd? Volgens Huffnagel komt dat door de zangeres Anouk. “Ze heeft ons van de schaamte afgeholpen. Zij was namelijk echt een grote artiest die met een bijzonder en goed nummer meedeed. Haar negende plek zorgde ervoor dat andere goede Nederlandse artiesten ook weer mee wilde doen. Daardoor ging Douwe Bob meedoen, Ilse en Waylon- Anouk heeft het niveau van de Nederlandse inzendingen naar een nieuw level getild. Het was niet meer een indiaan met een grote tooi, die drie minuten lang vals stond te zingen.”

Volgens Huffnagel deed Anouk het vooral goed omdat ze zelf het Nederlandse Songfestival comité benaderde. Hij vertelt dat ze het presenteerde als: ‘Ik heb echt een killersong voor het songfestival geschreven en ik wil het zelf uitvoeren.’ Frits: “Dat werkte heel goed. Na Anouk zijn we gaan kiezen voor sing- en songwriters. Douwe Bob, Duncan- die hebben allemaal hun eigen nummers geschreven. Dat werkt veel beter. Die trend hebben veel Europese landen genoteerd en overgenomen. S10 is daar ook een goed voorbeeld van. Andere landen sturen nog wel eens grof geweld in: schreeuwende dames, vuur en veel bloot. Het liedje van S10 was heel klein en dichtbij haarzelf, dat slaat ook aan.”

Joost past volgens Huffnagel binnen onze strategie omdat hij net zoals Anouk zelf een lied heeft gemaakt én ontzettend enthousiast is over het songfestival: “Als kind wilde hij al meedoen. Hij is een performer en hij is grote festivals al gewend. Het is ook fijn dat Joost internationale bekendheid heeft. Anouk had in 2013 in Malmö een uniek nummer, maar Joost heeft dit jaar in Malmö ook een heel atypische inzending. En dat heeft Nederland in het verleden best wel vaak succes opgeleverd.”

Gaat Joost winnen?

Is er een recept voor gegarandeerd Songfestival succes? Huffnagel zegt dat zoiets niet bestaat. “Als het er zou zijn dan zou ik daar heel veel geld mee gaan verdienen!” Toch zijn er volgens hem wel andere factoren die invloed hebben: “Er wordt wel altijd gewaarschuwd dat je niet een nummer moet insturen dat vorig jaar gewonnen heeft. Bij deze competitie wint nooit twee jaar achter elkaar dezelfde act. Wat dat betreft zit Joost wel goed.”

Maar of Joost gaat winnen, dat betwijfelt Huffnagel. “Ik denk dat we zijn winkans een beetje overschatten. Mijn voorspelling is dat hij wel de top tien haalt. Het verleden is soms de beste voorspeller: de vorige keer dat het ESF in Malmö was, deed Anouk mee en die werd 9e. Die keer daarvoor dat het in Malmö was deed Humphrey Campbell mee met ‘Wijs Me De Weg’ en die werd ook 9e. Dit is de derde keer in de geschiedenis dat het in Malmö is, dus de geschiedenis leert dat Joost met ‘Europapa’ dan wellicht ook 9e wordt. Alles daarboven is natuurlijk mooi meegenomen.”

9 april 2024 |
CGroeneveld