Leiden’s Renaissance: het toerisme in Leiden bloeit weer op

Na jaren van belemmerende maatregelen als gevolg van Corona komen er weer steeds meer toeristen naar Nederland. Ook Leiden heeft te maken met een groeiend aantal toeristen die naar de stad toe trekken. Dat er weer meer toeristen naar Leiden komen is fijn voor de Leidse toeristische industrie. Leidse musea, rondvaartbedrijven en horeca gelegenheden krijgen nu na wat mindere jaren weer de broodnodige inkomsten binnen.

De coronapandemie, en de daaropvolgende maatregelen, heeft vooral in de jaren 2020 en 2021 een hele grote impact gehad op de Nederlandse economie. Een van de industrieën die het hardst werd geraakt door de maatregelen was de toeristische industrie. Mensen konden tijdens de coronapandemie vaak nauwelijks ergens heen om bijvoorbeeld een museum te bezoeken of uit eten te gaan naar een restaurant. Dit had tot gevolg dat veel bedrijven die hun inkomsten vooral moesten hebben van toeristen het erg zwaar hadden en soms zelf failliet gingen.

Aantrekkelijke stad

Ook de toeristische industrie in Leiden had het een paar jaar moeilijk. Omdat er een stuk minder mensen naar de stad toe kwamen dan gebruikelijk bleven de inkomsten schaars. De tijd van de coronapandemie en coronamaatregelen is ondertussen dus al weer achter ons, dit zorgt er ook voor dat er weer meer mensen naar de stad toetrekken. “Mensen kunnen weer en je merkt dat als het weer kan, men ook gelijk weer komt”, aldus de voorzitter van de VVV Leiden Monique Moot. “Leiden is ook een aantrekkelijke stad voor toeristen met haar grachten, historische panden en de nabijheid van Amsterdam en Den Haag” vervolgt Moot.

Leiden heeft veel verschillende dingen te bieden aan toeristen die de stad komen bezoeken. Zo heeft de stad talloze rijksmonumenten, zoals de Leidse Waag of de Burcht, en talloze andere historische panden zoals de Oude Sterrewacht of de Pieterskerk. Daarnaast heeft Leiden ook nog velen verschillende musea, van een meer historisch museum als het Rijksmuseum van Oudheden tot aan het meer wetenschappelijk en biologische Naturalis. Het zijn ook deze musea die de nieuwe groei van het aantal toeristen het meeste merken, zo ontvingen de acht grote Leidse musea in 2023 een recordaantal van ruim 1,3 miljoen bezoekers.

Veranderd gedrag

Volgens Moot is de manier waarop toeristen de stad bezoeken ook veranderd. “Het gebeurt nu steeds minder dat men in grote groepen bij de VVV langskomt. De meeste mensen plannen hun bezoek tegenwoordig veel vaker al van tevoren online, dat is tijdens en na de coronaperiode toch wel erg toegenomen. Maar of ze nou bij ons langskomen of hun reis al online plannen, gelukkig komen er wel weer meer toeristen naar Leiden”, aldus Moot. Het toerisme in Leiden bloeit de laatste paar jaar dus weer op, en het lijkt er ook niet op dat dat binnenkort zal afnemen.

8 april 2024 |
Ronan Corbel