Achtergrond met kaart
Hoe Vlaardingers al een jaar geteisterd worden door een reeks bomaanslagen

​​Al flinke tijd wordt de rust van inwoners van Vlaardingen verstoord door een golf van aanslagen gericht op huizen, bedrijfspanden en auto’s van een lokale loodgieter. De stad, gelegen in Zuid-Holland, heeft te maken met een serie incidenten die niet alleen de veiligheid van de inwoners ernstig bedreigt, maar ook tot veel overlast leidt.

Het begon allemaal in het paasweekend van 2023. De eerste aanslag, een zware autobom die afging voor het huis van de loodgieter, werd een aantal dagen erna opgevolgd door een tweede autobom bij een auto die voor zijn bedrijf geparkeerd stond. Daarna was het een tijdje stil, tot de reeks aanslagen in december weer de kop opstak. Sindsdien zijn er meerdere incidenten geweest, waarbij zowel auto’s als gebouwen van de loodgieter doelwit waren. Huizen in de buurt werden niet gespaard, waarbij explosieven schade toebrachten aan eigendommen en de veiligheid van bewoners in gevaar brachten.

Het onderzoek naar deze voortdurende dreiging vormt een enorme uitdaging voor de autoriteiten. Ondanks de intensieve inspanningen van de politie van Vlaardingen en andere rechtshandhavingsinstanties blijven de echte daders buiten bereik. Hoewel enkele verdachten zijn opgepakt, hebben deze arrestaties tot dusver weinig betekend voor de voortgang van het onderzoek en het stoppen van de aanslagen. Er werd zelfs tijdelijk beveiliging ingeschakeld om de panden van de loodgieter te beschermen, maar zelfs deze voorzorgsmaatregelen bleken niet voldoende toen de daders erin slaagden om toch toe te slaan

Onder de inwoners van Vlaardingen circuleren verschillende speculaties over de motieven achter de aanhoudende aanslagen op de loodgieter. Sommigen hebben het over een drugsdeal die verkeerd is gegaan, terwijl anderen wijzen naar een zogenaamde confrontatie met Marco E., een beruchte crimineel in Europa. De loodgieter zelf ontkent echter elke betrokkenheid bij drugshandel en benadrukt dat hij geen dealer of drugscrimineel is. “Kijk, ik ben geen lieverdje, hè. En ik had heus losse handjes in het verleden. Maar ik zit niet in de drugs en heb ook geen schulden. Waarom ik dan toch steeds het doelwit ben van die explosieven? Dat weet ik niet. Het is aan de politie om dat uit te zoeken”, laat hij weten aan Rijnmond

De lokale gemeenschap leeft in angst en onzekerheid, en velen vragen zich af hoe lang deze reeks gewelddadige aanvallen nog zal doorgaan. Inmiddels zijn er al meer dan tien aanslagen geweest en dat aantal blijft oplopen. Verschillende locaties in Vlaardingen zijn al getroffen en niemand weet welke de volgende is.

De aanvallen zijn erg vervelend voor alle inwoners van Vlaardingen en het is noodzakelijk dat er snel een doorbraak komt in de zaak, zo vindt ook Bert Wijbenga, de burgemeester van Vlaardingen: ‘’De emotionele schade en de hele sfeer van onrust en onveiligheid zijn groot. Als dit conflict blijft spelen, is het voor Vlaardingen een hele donkere wolk die blijft hangen.’’

8 april 2024 |
Serena Sonneveld