De formatie: wat is er gebeurd en waar staan we nu?
8 april 2024
Lisanne van 't Riet
Premaster Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024

De formatie is nu bijna vijf maanden onderweg. Wat is er in deze vijf maanden gebeurd en wat hebben we bereikt?

Na bijna vijf maanden verkennen, gesprekken en formeren zijn we nog maar net aan de inhoudelijke onderhandelingen toegekomen. Het vertrouwen binnen de politiek, spanningen tussen partijen en de toenemende druk vanuit de samenleving maakt een kabinet formeren niet makkelijk. Hoe loopt de formatie tot nu toe? Bekijk de tijdlijn hieronder.

22 november – verkiezingsuitslag

Een ‘monsterzege’ voor de PVV en politiek rechts, zo wordt de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november genoemd. PVV haalt 35 zetels binnen (uiteindelijk 37 zetels na alle tellingen). Nieuwkomer NSC haalt ruim 20 zetels, net als GroenLinks-PvdA. VVD verliest fors.

27 november – verkenner Van Strien stapt terug

Nog maar net aangesteld als verkenner en na een paar dagen was het alweer voorbij. Gom van Strien legt zijn taken als verkenner neer, nadat hij in verband wordt gebracht met fraude bij zijn voormalig werkgever.

28 november – nieuwe verkenner Plasterk

Met Plasterk als nieuwe verkenner kan de formatie eindelijk echt van start. Plasterk was eerder minister van Onderwijs en van Binnenlandse Zaken namens de PvdA.

11 december – rapport verkenner Plasterk

Na gesprekken met alle partijen in de Tweede Kamer adviseert verkenner Plasterk een kabinet met PVV, NSC, VVD en BBB. Volgens Plasterk zouden deze partijen kunnen beginnen aan de officiële formatie.

17 januari – spreidingswet gooit olie op het vuur

Met de instemming van de spreidingswet wordt er binnen de formatie flink wat olie op het vuur gegooid. De formerende partijen zijn niet blij met spreidingswet en met name de VVD wordt hierop aangekeken. Het was de VVD die tijdens de stemming in de Eerste Kamer de doorslaggevende stem gaf.

Rest volgt zsm.

8 april 2024 |
Lisanne van 't Riet
Premaster Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024