Achtergrond met tijdlijn
Kate Middleton’s diagnose. Wat ging er aan vooraf?
4 april 2024
Tess de Rijke
student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023-2024

Op 22 maart 2024 maakte Britse prinses Kate Middleton via een videoboodschap bekend dat zij is gediagnosticeerd met kanker. Wat voor soort kanker dat is, is niet bekend. Zij vraagt dan ook om begrip voor de situatie en wil deze graag privé houden. Voorafgaand aan de diagnose ging een periode van radiostilte rondom Kate waarbij veel mensen speculeerden wat er met haar aan de hand was. Maar wat was er aan de hand?

Op eerste kerstdag 2023 werd Kate voor het laatst gezien met haar gezin bij de kersttraditie van de Koninklijke familie. Drie dagen later verliet een ambulance met spoed het verblijf van de Britse familie. De familie brengt hierover niks naar buiten en de mensen beginnen te speculeren. Op 16 januari komt Kensington Palace eindelijk naar buiten met nieuws over Prinses Kate. Zij laten weten dat zij is geopereerd aan haar buik en dat zij zeer waarschijnlijk niet werkzaam zal zijn tot Pasen. Zij bevindt zich op dat moment in The London Clinic. Een privé ziekenhuis. Op 18 januari bezoekt Prins William haar wat zijn eerste en laatste bezoek zal zijn. De rest van haar familie en kinderen heeft haar dan niet bezocht. De Britse media laten dan ook weten dat de operatie van Kate een shock voor de familie was. Op 26 Januari bezoekt Koning Charles haar in het ziekenhuis.

Doordat er zo geheimzinnig over de operatie van Kate wordt gedaan groeien de speculaties alsmaar. Zo claimt een Spaanse journaliste dat Kate in coma gehouden zou worden. Kensington Palace reageert hierop dat dit onzin is wat opmerkelijk is want meestal reageren zij niet op geruchten. Op 28 januari laten zij dan ook weten dat Kate uit het ziekenhuis is ontslagen en nu zal gaan revalideren.

5 februari komt Koning Charles met het statement dat hij kanker heeft. Welke vorm van kanker wordt niet bekend gemaakt maar hij legt voorlopig zijn werkzaamheden neer. Op diezelfde dag komt Kensington Palace ook met een statement. Het herstel van Kate zal langer duren dan verwacht. Zeker negen maanden. Vier dagen later verlaat zij dan ook Windsor om te herstellen.

De speculaties rommelen een beetje door maar er wordt olie op het vuur gegooid doordat Prins William zich afmeldt voor de herdenkingsdienst van de Griekse prins Constantijn op 27 februari. Dit is de peetvader van William en hij zou bij de dienst een schriftlezing houden. De speculaties rondom Kate groeien omdat William vlak voor de dienst af zegt.

Nog geen twee weken later op 10 maart wordt de stilte eindelijk verbroken en laat prinses Kate van zich horen. Via sociale media bedankt zij iedereen voor de steun die zij kreeg wegens haar buikoperatie. Nog geen twee weken later op 22 maart brengt Kate een videoboodschap uit waarin zij vertelt dat zij gediagnosticeerd is met kanker en dat zij chemotherapie ondergaat. Hierbij laat zij weten dat haar voorgaande buikoperatie niet met kanker te maken had. Verder hoopt zij dat er begrip wordt getoond voor haar situatie en meldt zij dat deze situatie, net als bij Koning Charles, verder privé zal blijven.

Ondanks de video van Kate blijven de speculaties. Veel mensen vinden dat de video nep lijkt en twijfelen dat ook of deze niet door AI gemaakt is. Zo mist een kuiltje in haar wang en haar ring lijkt te verdwijnen als zij haar hand beweegt. Een andere kijker vindt de video verdacht veel op Kate van zeven jaar geleden lijken toen zij dezelfde sweater droeg en haar haar hetzelfde had. Een twitteraar schrijft juist dat AI nog niet goed genoeg is om zowel video als audio te creëren op hetzelfde moment zoals in deze video het geval is. “De ogen van de hele wereld zijn altijd al gericht geweest op het Britse koningshuis. Zij zijn de bekendste royals van de wereld en daarbij hoort een hoop kritiek en de nodige uitpluizing van alles wat zij doen” zegt Merel van Oostrom, afgestudeerd op het gebied van de Britse geschiedenis met een speciale interesse in het Britse koningshuis. 

De video van Kate heeft dus niet geholpen om alle speculaties de das om te doen. Er zal dan ook pas echt duidelijkheid komen als de Koninklijke familie dit geeft. Tot die tijd zullen mensen altijd hun eigen theorieën bedenken en blijven speculeren.

https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1uYD671FZdrKE5waiT34Kwo4icqftHkxA-JpT5DOdA4w&font=Default&lang=nl&initial_zoom=2&height=650

4 april 2024 |
Tess de Rijke
student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023-2024