Je kan echt niet langer wegkijken: ontdek de impact van de oorlog in Oekraïne
12 februari 2024
sophievandemars
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024
sterrelucas

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft het conflict een verwoestende tol geëist. Niet alleen in termen van mensenlevens, maar ook op het gebied van vluchtelingenstromen. Deze voortdurende oorlog, die in 2014 begon, heeft al zoveel verwoest en blijft nog steeds een bron van spanning en instabiliteit in Oost-Europa.

Een van de meest urgente kwesties die is voortgekomen uit de oorlog, is de massale vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog hebben miljoenen Oekraïners hun thuisland moeten ontvluchten, op zoek naar veiligheid elders. De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) spreekt zelfs over de grootste vluchtelingencrisis van de eeuw. Ook RTL Nieuws kwam met een artikel waarin de vluchtelingenstroom wordt beschreven als ‘de grootste beweging sinds de jaren 40’

Vluchtelingencrisis in Nederland?
Veel van deze vluchtelingen vonden een thuishaven in ons kikkerlandje. Oekraïners kunnen vanaf 2017 al vrij door Europa reizen, door een verdrag tussen de EU en Oekraïne. Normaal gesproken mag iemand uit Oekraïne 90 dagen in Nederland blijven, zonder hier iets voor te hoeven doen. Maar uit de praktijk blijkt: ook na deze 90 dagen, mogen ze blijven. Dit vertelt staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie in een interview met de NOS. In ditzelfde artikel vertelt historicus Lotfi El Hamidi dat Oekraïense vluchtelingen hier ‘zo makkelijk worden ontvangen’, omdat Nederlanders zich makkelijker herkennen in Oekraïense slachtoffers.

De verwoesting in Oekraïne
Hoewel de oorlog al sinds 2014 aan de gang is, bestaat er sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 weer veel aandacht voor het conflict. Verschillende nieuwsmedia houden liveblogs bij, waarop de hele wereld up-to-date kan blijven rondom de oorlog. Naast de massieve vluchtelingenstroom, heeft de oorlog ook een verwoestend effect op de bevolking en economie van Oekraïne. Zo kwam onder andere De Standaard een jaar na de invasie met een artikel over de geleden schade in Oekraïne. Essentiële voorzieningen als ziekenhuizen, scholen en woningen zijn beschadigd of vernietigd, waardoor de toch al kwetsbare bevolking verstoken blijft van basisbehoeften en diensten. Zowel de humanitaire als economische schade is enorm.

De geleden schade in Oekraïne is daarbij niet alleen een tragedie voor de Oekraïense bevolking, maar heeft ook bredere implicaties voor de regio en de wereld eromheen. Het conflict heeft geopolitieke spanningen aangewakkerd en heeft geleid tot een hernieuwde confrontatie tussen Oost en West. Vragen over de effectiviteit van diplomatieke inspanningen om conflicten op te lossen worden opgeroepen. Wij spraken met diplomaat Robert Quarles van Euffort, momenteel actief met een project in Oekraïne, over de situatie [interview moet nog plaatsvinden, dus wordt verwerkt in een definitieve versie].

Het is duidelijk dat er een dringende behoefte is aan een oplossing voor het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Een oplossing die niet alleen de directe gevolgen van het conflict aanpakt, maar ook de diepere wortels ervan begrijpt en aangrijpt. Dit vereist een gecoördineerde inspanning van de internationale gemeenschap, inclusief diplomatieke onderhandelingen, hulpverlening en steun voor wederopbouw en herstel in Oekraïne.

12 februari 2024 |
sophievandemars
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/2024
sterrelucas