Dit veranderde aan het alcohol verbruik van onze jongeren
12 februari 2024
resulyalcin
Mees Schiphof
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/24
Foto gemaakt door Resul Yalcin

Op 1 januari 2014 is de minimale leeftijd van 16 jaar waarop jij alcohol kan kopen verhoogd naar 18 jaar. Sindsdien kunnen jongeren volgens het boekje twee jaar later beginnen met alcohol drinken, maar daarmee zijn de problemen omtrent jeugd en drank nog lang niet verholpen.

Door de alcoholwet aan te scherpen en de minimale leeftijd te verhogen hoopte de overheid in 2014 de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren te verkleinen. Op deze manier moest het alcoholgebruik gaan afnemen. De wetswijziging betekende naast dat men onder de 18 niet meer mag drinken ook dat men onder de 18 geen drank meer bij zich mag hebben op publiek toegankelijke plaatsen. Onderscheid tussen sterke drank en zwak alcoholhoudende drank, zoals bier, werd niet gemaakt om de controleerbaarheid makkelijker te maken, zo meldt het Trimbos Instituut. In 2021 veranderde er weer iets in de wetgeving omtrent alcohol en jeugd en werd het strafbaar om als volwassene alcohol door te geven aan een minderjarige.

In een uitlegvideo van Jellinek uit 2015, één van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, wordt uitgelegd dat het alcoholgebruik van jongeren de afgelopen jaren is gedaald (zie video onderaan artikel). Aangezien het filmpje uit 2015 afkomstig is betekent dit dus dat in de jaren voordat de alcoholleeftijd verhoogd werd, het alcoholgebruik van jongeren aan het dalen was.

Verandering

Of de toegankelijkheid van alcohol bij de leeftijdsgroep van 16 en 17 jarigen na de verhoging van de leeftijdsgrens dan ook echt veranderd is een tweede. EenVandaag deed hier onderzoek naar en concludeerde dat er vrijwel niets veranderd is in dat opzicht. Net zo veel ouders vinden het in 2023 bijvoorbeeld oké dat hun kind een drankje doet als in 2018: 56%. Cijfers van het CBS bevestigen deze conclusie. In 2018 dronk 68.6% van de 16-20 jarigen alcohol en in 2022 was dit 71.4%. Ook is er in het laatste jaar dat het CBS onderzocht heeft een aanzienlijke stijging te zien. Van 2021 naar 2022 steeg het alcohol gebruik van de genoemde leeftijdsgroep van 66.1% naar 71.4%.

Wat ook erg opvalt is de jongere onderzochte leeftijdsgroep van 12 tot 16 jarigen. Sinds de wetswijziging van 2014 zie je namelijk dat het alcoholgebruik onder deze groep in 2022 is gestegen van 14.6% naar 16.3 %.. Al helemaal het laatste jaar is zowel opvallend als zorgelijk. Van 2021 op 2022 zie je een stijging van bijna 5%.

Gevaren alcohol op jonge leeftijd

Volgens het Trimbos-instituut zijn er veel gevolgen van alcoholgebruik op een jonge leeftijd. Te vroeg drinken zorgt ervoor dat de grijze stof in je hersenen sneller afneemt. Die is belangrijk in je brein om informatie te verzamelen en te verwerken. Het is dus slecht voor je als je grijze stof sneller afsterft. Verder ontstaan er voor jongeren problemen met concentratie, geheugen, planning en goede beslissingen maken. Door de verstoorde hersenontwikkeling, ontstaan er ook problemen met emoties bij jongeren. Ze vertonen vaker agressief gedrag en de kans is groter dat zij een misdaad gaan plegen in de toekomst. Jongeren met depressie die drinken hebben het mentaal veel slechter en ook paniekstoornissen en andere sociale angsten worden verergerd door drank. Door het vroeg beginnen met drinken, hebben jongeren ook in de toekomst een aanzienlijk grotere kans op problemen met drank en drugs.

Een vroege start aan alcohol verhoogt ook de kans op beroertes. In een RTL interview zegt professor Dr. Erik de Leeuw, wetenschapper en hoogleraar neurologie bij het Radboudumc, het volgende: "Jongeren komen op de eerste hulp met zichtbare klachten, knappen in de loop van de tijd meestal weer op na revalidatie, maar zijn niet meer in staat om hun eigen leven te leiden zoals ze dat eerst deden."

Beter omgaan met jezelf

Het is voor jongeren beter om nog eventjes afstand te houden van alcohol. De nadelen van het te vroeg beginnen is te groot. Erik de Leeuw benadrukt in zijn interview verder nog dat “Wat je nu verliest in je jonge jaren, daar kun je dus de rest van je leven de gevolgen van ondervinden. We moeten zuinig zijn op ons brein.” Dus voor de jongeren: minder zuipen en gezonder leven.

Vanaf 2:20 behandelt de video de langetermijngevolgen van alcoholgebruik onder jongeren

12 februari 2024 |
resulyalcin
Mees Schiphof
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2023/24