Achtergrondartikel
De spiraal in de schijnwerpers: Hoe jonge vrouwen de pil steeds vaker achter zich laten
11 februari 2024
Yael Paulides
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2023-2024)
Wat is de voorkeur van menstruatie-gebonden anticonceptie bij jonge vrouwen? Foto: Yaël Paulides

De jeugd van tegenwoordig geniet van groeiende zelfbeschikking wat betreft seksuele gezondheid en welzijn. Hun voorkeuren daarin verschuiven dan ook: steeds meer jonge vrouwen besluiten de pil achter zich te laten en over te stappen naar een spiraal. Zal de spiraal de overheersende rol van de pil overnemen?

De pil was 20 jaar geleden nog overduidelijk de koning van de anticonceptie. Zowel in 2003 als in 2013 kozen de meeste vrouwen voor de pil. Zowel in 2003 als in 2013 kozen de meeste vrouwen voor de pil. Ze keken echter nauwelijks om naar het spiraaltje, in 2003 koos namelijk nagenoeg geen enkele vrouw tussen de 18 en 20 jaar ervoor om een spiraaltje te laten zetten. Uiteraard waren er wel vrouwen die voor het spiraaltje kozen, maar dat aantal was zo laag dat het in het onderzoek naar voren kwam als 0%. Hoewel het percentage vrouwen met een spiraal in 2013 gestegen was, deed de pil nog lang geen afstand van de troon. Bron: CBS

Opkomst spiraal

Terwijl de pil nog steeds de algemene voorkeur lijkt te genieten als menstruatie- gerelateerde anticonceptie, zien we dat de spiraal een duidelijke opkomst doormaakt binnen bepaalde leeftijdscategorieën. De resultaten van een survey, waar 57 vrouwen met leeftijden van 19 t/m 26 aan meededen, laten iets opmerkelijks zien. Binnen drie verschillende leeftijdsgroepen blijkt de spiraal namelijk de overheersende keuze te zijn. Dit wijst op een groeiende acceptatie en vertrouwen in deze vorm van anticonceptie. Interessant is ook het feit dat meer dan de helft (56,25%) van de mensen die momenteel een spiraal gebruiken, voorheen de pil gebruikte maar deze stopte. Dit suggereert dat er een verschuiving plaatsvindt in de voorkeuren van individuen, mogelijk als reactie op persoonlijke ervaringen met de pil of een groeiende interesse in alternatieve anticonceptiemethoden.

‘Ik peins erover om toch over te stappen naar een spiraal”, Denise Slootweg.

Effecten pil

Een goed voorbeeld is Denise Slootweg (21), studente Pedagogische Wetenschappen. Zij peinst erover om toch ook maar eens over te stappen naar de spiraal, ze heeft namelijk een “chaotische” ervaring met de pil. De studente pedagogische wetenschappen stopte twee jaar geleden met het slikken van de pil, en de effecten heeft ze gemerkt: ze verloor niet alleen meer bloed tijdens haar menstruatie, maar werd ook “drukker in haar hoofd”. Om die reden besloot ze de pil toch weer te gaan slikken, maar de chaos bleek niet voorbij. “Ik krijg de laatste tijd migraine-aura’s wanneer ik ongesteld ben”, omschrijft Denise. Ze krijgt dan hoofdpijn en ziet kleuren. “Hier wil ik nog wel mee naar de huisarts,” verzucht ze. Door dit soort ongemakken is Denise nu aan het ondervinden of de pil nog wel de beste optie voor haar is.

Denise heeft een haat-liefdeverhouding met de pil. Foto: Tessa Gardien

Hormoonloze spiraal

Voor Sofie Klasema (21), studente Law in Society, is de pil overduidelijk niet de beste optie. Doordat trombose voorkomt bij meerdere van haar vrouwelijke familieleden, raadde de dokter haar af een “hormonenbom” zoals de pil te nemen. “Ik dacht dat er voor mij, wat betreft anticonceptie, geen optie zou zijn. Gelukkig bestond de hormoonloze spiraal”, vertelt Sofie blij. Ze zag op tegen de ingreep, maar dat viel haar uiteindelijk reuze mee. Zij heeft nu al vijf jaar een spiraaltje en is hier van begin af aan tevreden mee.

Kortom, als we de cijfers van 2003 en 2013 vergelijken met de meest recente cijfers van de survey, is de spiraal bezig met een behoorlijke inhaalslag. Als dit zo doorgaat, gebruikt wellicht het merendeel vrouwen rond 2040 een spiraal. De pil verliest namelijk de loyaliteit van vrouwen, zij zijn steeds vaker op zoek naar andere manieren van anticonceptie. Zo geniet ook Denise van deze groeiende zelfbeschikking, en staat voor Sofie de spiraal zeker in de schijnwerpers.

Duo: Stella Snijder

11 februari 2024 |
Yael Paulides
Student Minor Journalistiek en Nieuwe Media (2023-2024)