Wie was deze heldhaftige krijgs leider Anna Politkovskaya
5 september 2023
Anna Konecny
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: literatuurwetenschappen.

Anna Politkovskaja, een Russische journaliste en mensenrechtenactiviste, was een Russische journaliste die bekend stond om haar toewijding aan het blootleggen van corruptie, mensenrechtenschendingen en politieke onderdrukking. Op 7 oktober 2006 werd zij dood aangetroffen in haar appartement in Moskou. Dit is hoe haar leven ertoe leidden dat ze een gevaar bleek voor Rusland. 

Anna Politkovskaya als journalist Foto: Blaues Sofia (CC by 2.0)

Anna Politkovskaja, een Russische journaliste en mensenrechtenactiviste, was een Russische journaliste die bekend stond om haar toewijding aan het blootleggen van corruptie, mensenrechtenschendingen en politieke onderdrukking. Op 7 oktober 2006 werd zij dood aangetroffen in haar appartement in Moskou. Dit is hoe haar leven ertoe leidden dat ze een gevaar bleek voor Rusland. 

Politkovskaja  begon haar carrière als journaliste bij de krant Izvestia nadat ze journalistiek had gestudeerd aan de Universiteit van Moskou. Later zou ze ook werken voor Novaya Gazeta, een onafhankelijke krant die bekend stond om haar kritische berichtgeving over de Russische overheid. Politkovskaja’s verslaggeving concentreerde zich voornamelijk op de Tsjetsjeense oorlogen en de schrijnende schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvonden.

Tijdens haar carrière als journalist focuste ze zich vaak op de oorlog in Tsjetsjenië, waar ze verslag probeerde te doen over de verhalen van gewone mensen die te maken hadden met de oorlog, om zo de ernstige situatie waarin deze mensen verkeerde aan het licht te brengen 

Ze kreeg talloze doodsbedreigingen en riskeerde herhaaldelijk haar leven, vaak door persoonlijk de frontlinies van het conflict te betreden. Haar werk bracht talloze schendingen van de mensenrechten aan het licht, waaronder martelingen, ontvoeringen en buitengerechtelijke executies.

Ze overleefde daarnaast een schijnexecutie en een schijn vergiftiging door de conflicten met de Russische autoriteit waarin ze zichzelf verwikkeld had. Echter stopte dit haar niet van haar verslaggeving en ging ze door met corruptie aan het licht brengen totdat haar gezondheid dit in 2004, na haar schijnvergiftiging, niet meer aankon.  

Op 7 oktober 2006 werd Anna Politkovskaja in de lift van haar appartementencomplex in Moskou vermoord. Hoewel een aantal verdachten werden gearresteerd en berecht, bleef de vraag naar de intellectuele opdrachtgevers achter de moord onbeantwoord.

Haar dood veroorzaakte wereldwijd verontwaardiging en oproep tot rechtvaardigheid. Tot op de dag herinnert haar dood ons aan het belang van persvrijheid. In België is er bijvoorbeeld op dit moment een debat over persvrijheid naar aanleiding van de zaak van Sanda Dia, die overleed tijdens zijn kenningsmakingstijd van de studentenvereniging Reuzegom. De Belgisch nieuwsmedia hadden namelijk geen namen van de daders van Sanda Dia gepubliceerd, wat veel vragen opriep over de invloed van sociale status op de berichtgeving en persvrijheid in de samenleving, gezien de leden van de studentenclub van welvarende afkomst waren.

Nog steeds herdacht

Ondanks dat haar dood 10 jaar geleden was, wordt ze tot op de dag van vandaag geëerd. Eerder hield het Europese Parlement een officiële ceremonie ter nagedachtenis aan haar in Brussel maar ook in 2023 hoor je nog steeds over haar. Dochter Vera Politkovskaja heeft namelijk dit jaar een boek ter ere van haar moeder gepubliceerd. Het boek genaamd, Mijn Moeder zou het Oorlog noemen, geeft een diep achtergrondverhaal over het moeilijke leven van Anna Politkovskaya met verschillende jeugdfoto’s en verhalen over haar. Tevens is het boek een stevige kritiek op het hedendaagse regime van Poetin, in een artikel met de Volkskrant vertelt Vera dan ook een belangrijke les die ze van haar moeder geleerd heeft: ‘’wees moedig en noem de dingen altijd bij hun naam, dictators inbegrepen’’.

Haar naam zal mede door haar dochter geassocieerd worden met moed en integriteit en haar leven zal blijven dienen als een bron van inspiratie voor degenen die de waarheid willen blijven nastreven. Deze tijdlijn geeft haar leven verder weer.

https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1HiUsdXA1PSGTAAbWnSeFtB0EDjKdT1KWLR9BD5-YzOU&font=Default&lang=en&initial_zoom=2&height=650

5 september 2023 |
Anna Konecny
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: literatuurwetenschappen.