Explainer
ON!duidelijkheid over de Ombudsman
31 mei 2023
Kris Sturkenboom
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023) en BA Geschiedenis (2020-2023)

Een boete opleggen én de staatssecretaris vragen om een publieke omroep van de buis te verwijderen; de NPO deed het maandag 24 april onder hoge uitzondering. De reden: samenwerking met de omroep Ongehoord Nederland (ON!) is onmogelijk en ON! heeft té vaak de journalistieke code van de NPO overtreden.

Die oproep van de NPO zorgde voor nogal wat ophef bij ON!, onder leiding van omroepdirecteur Arnold Karskens. Op Twitter plaatste ON! al diezelfde dag om half één een video die begon met het statement: “De vrijheid van meningsuiting in Nederland incasseert een zware dreun.”

Twitterbericht van ON!

Op dinsdag kreeg het protest van ON! een vervolg tijdens de uitzending van Ongehoord Nieuws. Daar kregen Frederieke Leeflang, voorzitter van de NPO, en Margo Smit, Ombudsman van de publieke omroepen extra veel aandacht. Leeflang omdat zij werd gezien als de aanstichter van de oproep en Smit omdat zij in november 2022 een rapport uitbracht waarin stond dat ON! de journalistieke code had geschonden.

Hoewel de Ombudsman flinke beschuldigingen naar haar hoofd kreeg, was zij niet degene die de boete aan ON! oplegde en het verzoek indiende bij de staatssecretaris. Maar wat doet de Ombudsman dan wel? In deze explainer leggen we het aan je uit!

31 mei 2023 |
Kris Sturkenboom
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023) en BA Geschiedenis (2020-2023)