Ligt er een nazischat bij Ommeren onder de grond?
30 mei 2023
Syl Schoppers
Studente Minor Journalistiek en Nieuwe Media Modern Midden-Oostenstudies (Midden-Oostenstudies)
Beeld: Rob Croes Wikimedia Commons CC0

Het Gelderse Ommeren afgelopen januari wereldnieuws. De reden: er zou een nazischat verborgen zijn. Meer dan tachtig jaar zouden er kisten al onder de grond verstopt zijn. Afgelopen januari werd een landkaart vrijgegeven waarop de plaats aangemerkt stond waar de schat zou moeten liggen. Deze plaats zou in Ommeren, Gelderland liggen.

Een schat van ontelbare waarde die destijds verstopt is nadat het geroofd werd door Duitse soldaten. Het klinkt als een echte Hollywood film en té mooi om waar te zijn. Toch is er sterk vermoeden dat de schat er echt ligt. Des te meer reden voor gemeente Buren om een archeologisch team de opdracht te geven om voor de laatste keer een schep mee te nemen en te gaan graven. Als het deze keer niet lukt, dan blijft het voor altijd een mysterie.

Waar de schat vandaan komt, hoe deze daar gekomen is en wat er mee gaat gebeuren. Wat als jij zelf een schat zou vinden, zou je die dan mogen houden? Al je vragen worden hieronder beantwoordt in deze explainer.

30 mei 2023 |
Syl Schoppers
Studente Minor Journalistiek en Nieuwe Media Modern Midden-Oostenstudies (Midden-Oostenstudies)