Waarom zijn standbeelden van Nederlandse ”helden” vaak omstreden
30 mei 2023
Jan Zieleman
Student minor journalistiek en nieuwe media (2022/2023)

Naar aanleiding van de moord op George Floyd in mei 2020 gingen vele mensen in de V.S. en daarbuiten de straten op om te protesteren. De woede van de protestanten richtte zich niet alleen tot hedendaags racisme of excessief politiegeweld, maar ook tot het beladen verleden. Standbeelden van historische figuren werden vernield en zelfs van hun sokkel getrokken. In Nederland viel de schade mee, maar sommige standbeelden staan de afgelopen jaren wel steeds vaker ter discussie. In deze explainervideo kom je te weten waarom standbeelden van historische figuren controversieel zijn.

30 mei 2023 |
Jan Zieleman
Student minor journalistiek en nieuwe media (2022/2023)