Een explosie aan verkrachtingen was niet genoeg voor burgemeester Lenferink
13 april 2023
Sophie Gevers
Minor Journalistiek en Nieuw Media, International Studies (BA)

In 2019 vonden er in Leiden binnen één week twee verkrachtingen plaats. De twee aangetaste studenten hebben dit gemeld bij de politie, waarna studentenverenigingen de gemeente aansprakelijk hebben gesteld wegens een tekort aan initiatief om vrouwen veilig te houden.

De reactie op deze smeek geboden was dat er geen reden was tot extra initiatief, aangezien er volgens Lenferink ̈geen sprake was van een toename in seksueel geweld in Leiden

De onrustige situatie in Leiden had binnen enkele weken inmiddels de rest van Nederland bereikt. Onder nationale druk bezweek de gemeente en bracht een statement uit waarin werd verklaard dat de opsporing van deze dader (of daders) extra prioriteit had gekregen. Studenten werden geadviseerd om samen naar huis te fietsen, niet alleen over straat te gaan in het donker en meldingen te maken van verdacht gedrag. ¨Mannen moeten hun poten van vrouwen afblijven¨, vertelde burgemeester Lenferink aan Omroep West.

De inspirerende woorden van de burgemeester slaagden er helaas niet in om te voorkomen dat er twee weken later nóg een meisje werd verkracht. Burgemeester Lenferink hield voet bij stuk dat de cijfers geen reden gaven voor politionele versterking. In plaats daarvan biedt Lenferink vrouwen een aantal adviezen om zo hun veiligheid te garanderen. Dit schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Vooral het advies om je als vrouw altijd thuis te laten brengen door een man en niet te veel te drinken doet veel stof opwaaien. Het statement ¨mannen moeten met hun poten van vrouwen afblijven ̈ van de maand ervoor kreeg een vervelende nasmaak. Vooral omdat het sentiment heerste dat vrouwen zelf in de hand hebben of ze wel of niet werden verkracht.

Op 9 december slaakten Leidse studenten een zucht van opluchting. De verdachte die door de politie was opgepakt, Jasin A, werd schuldig bevonden aan de twee verkrachtingen en aanrandingen die het oordeel startten in november. Hij werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Toen het stof ging liggen blikte burgemeester Lenferink terug op de periode als een van de moeilijkste dingen die hij ooit had meegemaakt.

Dat de cijfers niet liegen was de beweegreden van de gemeente Leiden om geen extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Het klopt dat er in 2019 geen lineaire groei was van meldingen omtrent seksueel geweld maar wel van een ̈explosie ̈, zoals hij dat zelf noemde. Inmiddels is er drie jaar later in Leiden wél sprake van een toename in meldingen omtrent seksueel geweld, maar nog steeds geen toename in veiligheidsmaatregelen.

Als de cijfers deze keer niet liegen, vraagt menig student zich af waarom er nu nog geen actie wordt ondernomen door de gemeente. Wordt er nu gewacht op een nieuwe explosie van verkrachtingen om redenen te vinden om de veiligheid van vrouwen te garanderen? 

13 april 2023 |
Sophie Gevers
Minor Journalistiek en Nieuw Media, International Studies (BA)