dataproductie
De opkomst van de sportschool: waarom steeds meer Nederlanders kiezen voor een gezonde levensstijl
5 april 2023
Olivier van der Linden
Student minor journalistiek en nieuwe media jaar 2022/2023. (Bachelor bedrijfskunde)

De sportschool is de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij mensen van alle leeftijden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om naar de sportschool te gaan om hun lichaam te verbeteren. Want zeg nou eerlijk, wie wilt er deze zomer nou niet met een sixpack op het strand liggen?

Volgens recente gegevens van het CBS is het aantal mensen dat regelmatig sport in de spotschool afgelopen jaren flink gestegen. In 2019 sportte bijna 2.7 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder wekelijks in de sportschool. In 2015 was dit nog slechts 2,1 miljoen. In het jaar 2020 is er een daling in deze trend te zien. Dit heeft te maken met het feit dat veel sportscholen in dit jaar de deuren moesten sluiten in verband met het coronavirus. Door deze sluiting heeft een deel van de sporters zijn of haar abonnement opgezegd. Wel is de verwachting dat de stijgende trend van 2015 tot 2019 zich verder zal doorzetten nu de sportscholen weer volledig geopend zijn.

Beweegredenen

Een belangrijke reden voor de populariteit van de sportschool is de opkomst van een fitnesstrend. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van een gezonde levensstijl en willen dan ook graag in vorm blijven. Fitness is een snelle en makkelijke manier om aan lichaamsbeweging te doen. Door naar de sportschool te gaan, hebben mensen toegang tot verschillende soorten fitnessapparatuur en kunnen ze werken aan hun uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit. Een andere reden voor het toenemende aantal mensen dat naar de sportschool gaat, is de groeiende aandacht voor gezondheid. Mensen zijn zich steeds meer bewust van de impact van een gezonde levensstijl op hun algehele welzijn en willen graag investeren in hun gezondheid. Op sociale media wordt deze levensstijl op grote schaal gepromoot en lijkt het tegenwoordig wel de norm om  hier dagelijks mee bezig te zijn. Want zeg nou eerlijk, dat lekkere gevoel dat je hebt wanneer je de sportschool uitstapt wil je met iedereen delen, toch? Naast dat bewegen in de sportschool kan bijdragen aan het verbeteren van de fysieke gezondheid, Is het ook bevorderlijk  voor de mentale gezondheid. Door te sporten kunnen mensen stress verminderen, meer energie krijgen en zich beter voelen over zichzelf. Veel sportscholen bieden groepslessen aan, zoals yoga, spinning of bodypump, waar mensen samen kunnen sporten en nieuwe mensen kunnen ontmoeten, iets waar veel mensen behoefte aan hebben na een periode van weinig sociaal contact door de coronacrisis.

Jelle (34) heeft zijn eigen fitnesscentrum in Voorburg, ook hij ziet deze trend op zijn sportschool. “Rond 2015 hadden we ongeveer vierduizend leden. Nu sporten meer dan vijftienduizend mensen bij ons. De laatste jaren zie ik vooral een groei in jongeren tussen de 17 en 21 jaar welke zo breed mogelijk willen worden. Wij helpen ze daarmee maar het is belangrijk dat ze hierbij wel de juiste begeleiding krijgen. Vooral op deze leeftijd kan verkeerd trainen voor klachten zorgen waar je je hele leven last van kan houden.” Daarnaast geeft Jelle aan dat veel mensen komen sporten om zich mentaal beter te voelen. “Naast de gewichten in de sportschool beschikken we sinds drie jaar ook over een zaal waar yoga en mediatie lessen worden gegeven, we merken dat leden van alle leeftijden er behoefte aan hebben om naast fysiek ook mentaal aan zichzelf te werken.”

Zorgen

Toch zijn er ook zorgen over het toenemende aantal mensen dat naar de sportschool gaat. Een van deze zorgen is dat mensen te veel nadruk gaan leggen op het uiterlijk en te weinig aandacht besteden aan gezondheid. Je hoeft Instagram maar te openen en de ene na de andere “influencer” staat te schitteren op je beeldscherm met een strak lijf of een sixpack. Mensen kunnen zichzelf hierdoor te veel pushen om dit onrealistische lichaamstype te bereiken, wat kan leiden tot blessures of zelfs eetstoornissen. Een gespierd lichaam is leuk, maar dit mag nooit ten koste gaan van je gezondheid.

Nederland, fitnessland

Ook op Europees niveau zijn Nederlanders echte sportschoolgangers. Waar in Turkije 3,6% van de mensen wekelijks de sportschool betreed zijn wij met bijna 30% een van de sportiefste landen in Europa op dit gebied. Alleen de Scandinavische landen als zweden en Finland weten ons te overtreffen met indrukwekkende percentages van meer dan 55%. In deze landen zit een gezonde en actieve levensstijl ingebakken in de cultuur, iets waar wij als Europees kampioen langdurig zitten nog veel van kunnen leren.

5 april 2023 |
Olivier van der Linden
Student minor journalistiek en nieuwe media jaar 2022/2023. (Bachelor bedrijfskunde)