Van lang en gelukkig tot nachtmerrie. Dit is hoe Harry en Meghan hun publieke persona compleet ruïneerden
29 maart 2023
Anna Konecny
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: literatuurwetenschappen.

Het leek haast te mooi om waar te zijn. Harry en Meghan als de beste en meest nuchtere vorsten van het Britse koningshuis. Toch daalt de laatste tijd hun populariteit flink. Het happy end dat zij zich voor ogen hadden is dan toch niet voor hen weggelegd.

Harry en Meghan nog in volle glorie. Foto: Mark Jones (CC BY 2.0)

Vanaf het moment dat Harry een publiekelijke relatie krijgt met de Amerikaanse actrice Meghan Markle komt het stel in het nieuws. Zowel Britse als Amerikaanse tijdschriften schreven veel over hen. Maar sinds de publicatie van hun documentaire op Netflix en de uitgave van de autobiografie van Harry vindt er een switch plaats in de mening van het publiek over de twee. De gunfactor van de twee is volgens het tijdschrift The Economic Times flink gedaald sinds de uitgave van de biografie van Harry, maar liefst 38% van de stemmers vindt Harry nu onsympathiek. En ook op de Amerikaanse film review site, Rottentomatoes, scoort de documentaire laag.

Daarnaast heeft het programma South Park een aflevering uitgebracht waarin op satirische wijze Harry en Meghan worden afgebeeld. De makers van de animatieserie bespotten de twee om hun behoefte aan meer privacy. In de aflevering geven de twee een volledige perstour waarin ze protesterend schreeuwen om meer privacy. De aflevering is goed ontvangen want zelfs celebrities spreken zich positief uit over de spot. 

Hoewel de South Park een andere kant van het verhaal laat zien, is dit niet de eerste keer dat Harry en Meghan negatief in het nieuws komen. De twee hebben namelijk een geschiedenis met vooral de Britse pers. 

Het liefdesverhaal van Harry en Meghan

Voordat ze trouwde met prins Harry was Meghan Markle een Amerikaanse actrice vooral bekend als Rachel Zane in de Netflix serie Suits. Daarnaast was zij een uitgesproken activist sinds ze vaak publiekelijk sprak over vrouwenrechten als ‘’Women’s Advocate for Women’s Political Participation and Leadership’’ voor de navo en met goede doelen organisaties in verband werd gebracht. Door haar publieke persona in Amerika is het niet bijzonder dat zij nog extra veel persaandacht kreeg toen zij met Harry een relatie kreeg. Harry, als prins van Engeland, kreeg net zoals Meghan Markle al vanaf jongere leeftijd te maken met de Britse pers. Dit kwam vooral vanwege zijn wilde partyprince persona. Onder veel Britten werd hij gezien als het jongere en wildere broertje van Charles. De dood van zijn veelbesproken moeder Diana is vaak als reden voor zijn wangedrag genoemd. De twee zouden elkaar via een gemeenschappelijke vriendin hebben ontmoet. Nadat de twee een publieke relatie kregen duurde het niet lang voordat ze in het huwelijksbootje stapten. In de documentaire serie van Netlfix vertelt Harry dat Meghan hem doet denken aan zijn overleden moeder en hij haar daarom nog meer waardeert.

Foto van de bruiloft van Harry en Meghan. Foto: Londisland – YouTube (CC BY 3.0)

Sinds de twee een relatie hebben zijn de meningen over Meghan verdeeld. De Britse pers heeft namelijk een ander beeld van Meghan dan de Amerikaanse. Er verschijnen veel artikelen in de Britse media die Meghan bespotten. Over de manier waarop ze zich aankleedt tot haar lichaamsbewegingen: over alles is wel wat te zeggen. Het meest spottende artikel werd gepubliceerd door The Daily Mail genaamd: ‘’Harry’s new Girl, (almost) Straight Outta Compton’’ waarin Meghan’s eerdere woonplek in Amerika werd bespot en vergeleken met de beruchte suburb Compton. 

Tweet die het artikel beschrijft

De Britse pers is anders georganiseerd dan de Amerikaanse. Het Britse koningshuis heeft namelijk een hechte verbintenis met de pers. Er is namelijk een specifieke groep Britse media die als eerste informatie krijgt over wat er zich afspeelt in het koningshuis. Deze groep heet de Royal Rota en leden daarvan worden jaarlijks uitgenodigd op koninklijke activiteiten om zo als eerste iets over de familie te kunnen schrijven. Zo heeft het koningshuis een kleine invloed op de media. Iets wat in Amerika niet het geval is. Persvrijheid is een zeer belangrijk concept onder Amerikanen. In de Netflix documentaire halen Harry en Meghan dit onderwerp ook stevig aan en stellen ze dat het koningshuis ervoor gezorgd heeft dat er zo slecht over Meghan in de pers is geschreven.  

Zelfs na hun aftreden van het Britse koningshuis voeren de twee nog een strijd met de Britse pers. Onlangs bood Top Gear presentator Jeremy Clarkson nog zijn excuses aan in een mea culpa, voor het schrijven van een spottend column over Meghan.  

Ondanks dat de pers niet zo te spreken is over Meghan krijgt ook in Engeland een grote fanbase. Miljoenen mensen komen naar de bruiloft van de twee uit support van Meghan. Vooral na het interview dat zij gaf aan de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey kreeg zij veel lof online. In het interview praat Meghan over het racisme dat zich afspeelt in het koningshuis. Er zouden enkele leden van het koningshuis zich zorgen maken over de te donkere huidskleur van haar eerste kindje. Ook Harry krijgt veel lof. Vooral voor het feit dat hij voor om zijn koninklijke familie achter te laten voor Meghan.

De omslag

Het is gek om te bedenken dat zo een geliefd koppel ineens zo irrelevant is geworden. Eerdere oorzaken die tot negativiteit voor Harry en Meghan hebben kunnen leiden zijn maar klein met de acties die er nu voor zorgen. De meeste kritiek op de twee komt van de uitspraak dat ze meer privacy zouden willen, maar hier op een andere manier op handelen. Op Youtube verschijnen zijn er veel kanalen die de twee bekritiseren. Zo ook Patience Xina, die in veel video’s kritiek geeft op de twee. Zo geeft ze een weerlegging van de acties die in de documentaire worden benoemd. Ze stelt dat de twee niet op zoek zijn naar privacy maar juist de spotlight willen controleren, en dat onder de Britse pers niet kon. Ook stelt ze dat Meghan nooit eerder over racisme als probleem heeft gesproken omdat ze tijdens haar acteercarrière hier geen voordeel aan zou hebben , voor dat het artikel in de Britse pers werd gepubliceerd en noemt haar daarmee hypocriet. ‘’Zij heeft zelf van alle voordelen van raciaal ambigu te zijn genoten en dan is het ineens wel een probleem voor haar.’’ stelt ze. Hoe het verder voor hen gaat lopen weet ze niet: ‘’Het publiek heeft misschien zelfs wel genoeg van de twee.’’ stelt ze grondig. 

Het is duidelijk te zien dat niet alleen de Britse maar ook de Amerikaanse media kritiek leveren op de twee. Het is belangrijk om te zien waar deze kritiek vandaan komt, zeker omdat sinds de Netflix documentaire eerdere acties van Harry en Meghan ook ter sprake komen. Zo stelt Xina dat het onjuist is om het Britse publiek alleen maar racistisch te noemen terwijl er juist zoveel liefde voor haar kwam vanuit volk.

De tijdlijn toont de verschillende belangrijke gebeurtenissen van Harry en Meghan met de nadruk op de afgelopen periode waarin de twee veel negatieve aandacht krijgen. 

29 maart 2023 |
Anna Konecny
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: literatuurwetenschappen.