Van lang en gelukkig tot nachtmerrie. Dit is hoe Harry en Meghan hun publieke persona compleet ruïneerden
29 maart 2023
Anna Konecny
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: literatuurwetenschappen.

Het leek haast te mooi om waar te zijn. Harry en Meghan als de beste en meest nuchtere leden van het Britse koningshuis. Echter daalt de laatste tijd hun populariteit flink. Het happy end dat zij zich voor ogen hadden is dan toch niet voor hen weggelegd.

Harry en Meghan nog in volle glorie. Foto: Mark Jones (CC BY 2.0)

Vanaf het moment dat Harry een publiekelijke relatie krijgt met de Amerikaanse actrice Meghan Markle zijn ze regelmatig in het nieuws te zien van zowel Britse als Amerikaanse media. Maar sinds de publicatie van hun documentaire op Netflix en de uitgave van de autobiografie van Harry is er een verschuiving opgetreden in de publieke opinie. Volgens het tijdschrift The Economic Times is de populariteit van het paar flink gedaald sinds Harry’s biografie, met maar liefst 38% van de respondenten die Harry nu als onsympathiek beschouwen. Ook op de Amerikaanse filmrecensiesite Rottentomatoes, scoort de documentaire laag.

Bovendien heeft het satirische programma South Park een aflevering uitgebracht waarin op humoristische wijze Harry en Meghan worden bespot vanwege hun ‘zogenaamde’ verlangen naar meer privacy. In de aflevering geven de twee een volledige perstour waarin ze protesterend schreeuwen om meer privacy. De aflevering werd goed ontvangen.

Hoewel de South Park een ander perspectief van het verhaal laat zien, is dit niet de eerste keer dat Harry en Meghan negatief aandacht hebben gekregen. De twee hebben namelijk een gespannen geschiedenis met vooral de Britse pers. 

Het liefdesverhaal van Harry en Meghan

Voordat ze trouwde met prins Harry was Meghan Markle een Amerikaanse actrice vooral bekendvan haar rol als Rachel Zane in de Netflix-serie Suits. Daarnaast was zij een uitgesproken activiste die zich vaak publiekelijk uitsprak over vrouwenrechten en geassocieerd werd met verschillende goede doelen en organisaties. Door haar publieke persona in Amerika is het niet bijzonder dat zij nog extra veel persaandacht kreeg toen zij met Harry een relatie kreeg. Ook prins Harry had al vanaf jongere leeftijd te maken met de Britse pers, vooral vanwege zijn wilde imago als partyprince. Onder veel Britten werd hij gezien als het jongere en wildere broertje van Charles. Dit gedrag werd vaak toegeschreven aan de dood van zijn moeder Lady Diana, die stierf toen de prins nog heel jong was

De twee ontmoetten elkaar via een gemeenschappelijke vriendin en stapten al snel nadat hun relatie publiekelijk bekend werd in het huwelijksbootje. In de Netflix-documentaire vertelt Harry dat Meghan hem doet denken aan zijn overleden moeder en hij haar daarom des te meer waardeert.

Foto van de bruiloft van Harry en Meghan. Foto: Londisland – YouTube (CC BY 3.0)

Praktisch gelijk nadat hun relatie begon, zijn de meningen over Meghan verdeeld. De Britse heeft namelijk veel kritiek op Meghan in tegenstelling tot de Amerikaanse. Er verschijnen veel artikelen in de Britse media die Meghan bespotten, van de manier waarop ze zich aankleedt tot haar lichaamsbewegingen. Het meest spottende artikel was wellicht ‘’Harry’s new Girl, (almost) Straight Outta Compton’’, van The Daily Mail, waarin Meghans vorige woonplaats in Amerika werd bespot en vergeleken met de beruchte suburb Compton. 

De Britse pers is anders echter georganiseerd dan de Amerikaanse. Het Britse koningshuis heeft namelijk een hechte verbintenis met de pers via de Royal Rota, een specifieke groep media die jaarlijks uitgenodigd op koninklijke activiteiten wordt uitgenodigd om als eerste informatie te krijgen over wat er in het koningshuis afspeelt. Dit is anders in Amerika, waar persvrijheid een zeer belangrijk concept is. In de Netflix-documentaire stellen Harry en Meghan dat het koningshuis heeft bijgedragen aan de negatieve berichtgeving over Meghan in de Britse pers, door negatieve informatieve over haar te verspreiden aan de Royal Rota.

Zelfs na hun vertrek uit het Britse koningshuis blijven de twee nog een strijd voeren met de Britse pers. Onlangs bood Top Gear-presentator Jeremy Clarkson nog zijn excuses aan voor het schrijven van een spottend column over Meghan.  

Ondanks de kritiek van de pers heeft Meghan in Engeland veel fans, met miljoenen die de bruiloft van het stel bijwoonden. Ook na het interview dat zij gaf aan de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey, waarin ze sprak over racisme binnen het koningshuis kreeg zij veel lof online. Harry krijgt aan de andere kant veel support voor het feit dat hij zijn koninklijke familie achterliet voor Meghan.

De omslag

Het is opmerkelijk om te bedenken dat zo een geliefd koppel ineens zo irrelevant is geworden. Eerdere kritiek op Harry en Meghan hebben zijn maar klein met de acties die er nu voor zorgen. De meeste kritiek richt zich op hun uitspraak privacy te willen, terwijl ze juist nu in de schijnwerpers blijven staan. Op YouTube verschijnen zijn er veel kanalen zoals Patience Xina, die hun acties bekritiseren. Zo geeft ze een weerlegging van de acties die in de documentaire worden benoemd. Ze stelt dat de twee niet op zoek zijn naar privacy maar juist de spotlight willen controleren, en dat onder de Britse pers niet konden. Ook stelt ze dat Meghan nooit eerder over racisme als probleem heeft gesproken, omdat ze tijdens haar acteercarrière hier geen voordeel aan zou hebben, totdat het artikel in de Britse pers verscheen en noemt haar daarmee hypocriet. ‘’Zij heeft zelf van alle voordelen van raciaal ambigu te zijn genoten en dan is het ineens wel een probleem voor haar.’’ stelt ze. Hoe het verder voor hen gaat lopen weet ze niet: ‘’Het publiek heeft misschien zelfs wel genoeg van de twee.’’ stelt ze grondig. 

Het is duidelijk dat niet alleen de Britse maar ook de Amerikaanse media kritiek leveren op de twee. Het is belangrijk om te begrijpen waar deze kritiek vandaan komt, vooral gezien het feit dat eerdere acties opnieuw worden besproken sinds de Netflix-documentaire.

De tijdlijn toont de verschillende belangrijke gebeurtenissen van Harry en Meghan met de nadruk op de afgelopen periode waarin de twee veel negatieve aandacht krijgen. 

29 maart 2023 |
Anna Konecny
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: literatuurwetenschappen.