Achtergrond met tijdlijn
Deze historische roeiwedstrijd wil je niet missen
29 maart 2023
Olivier van der Linden
Student minor journalistiek en nieuwe media jaar 2022/2023. (Bachelor bedrijfskunde)

Op 2 april 2023 zal op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten de 139ste editie van de Nationale Studentenroeiwedstrijden ”Varsity” verroeid worden. De Varsity is een jaarlijkse roeiwedstrijd tussen Nederlandse studentenroeiverenigingen, die voor het eerst werd georganiseerd in 1878. Sindsdien is de Varsity uitgegroeid tot een van de grootste en meest prestigieuze studentenroeiwedstrijden ter wereld. Elk jaar staan er duizenden toeschouwers aan de kade van het Amsterdam-Rijnkaanaal om de strijd tussen de verenigingen te aanschouwen. Maar wat maakt de Varsity zo bijzonder en wat is de geschiedenis achter deze roeiwedstrijd?

Geschiedenis

De geschiedenis van de Varsity gaat terug naar het einde van de 19e eeuw, toen roeien een populaire sport werd onder Nederlandse studenten. In die tijd waren er slechts een handvol studentenroeiverenigingen in Nederland. De roeisport was voornamelijk beperkt tot studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utrecht. In 1878 besloten de studentenroeiverenigingen Nereus uit Amsterdam en Triton uit Utrecht om de krachten te bundelen en een roeiwedstrijd te organiseren tussen de twee verenigingen. Deze eerste “Varsity’’ wedstrijd vond plaats op de Amsterdamse Amstel en werd gewonnen door Triton.

Na het succes van de eerste editie werd besloten om de Varsity voort te zetten als een jaarlijkse traditie tussen de studentenroeiverenigingen. In de daaropvolgende jaren werd de Varsity steeds groter en werd het aantal deelnemende verenigingen uitgebreid. De wedstrijd kreeg met de duizenden toeschouwers al snel een reputatie als een van de belangrijkste sportevenementen in Nederland.

Tradities

Het unieke van deze wedstrijd is dat de strijd niet alleen gevoerd wordt op het water maar ook op de kade. Duizenden studenten van roeiverenigingen uit heel het land komen deze dag samen om hun vereniging aan te moedigen.  Naast het naar de finish joelen van verenigingsgenoten gebeurt er nog veel meer langs het water. Zo wordt er op de kant ook veel gestreept, bij strepen is het de bedoeling dat je een lid van een rivaliserende vereniging raakt met een gegooid biertje. Ook brassen is tijdens de Varsity een oude gewoonte. Hierbij pakken twee studenten elkaar bij de revers en proberen deze elkaar vanuit deze positie naar de grond te werken. Tot slot is het traditie dat alle leden van de winnende vereniging na de finish met alleen gekleed in hun das het water in springen, wat elk jaar leidt tot een bijzonder schouwspel. Nadat de strijd gestreden is maakt iedereen zich klaar voor een groot feest en is de rivaliteit verdwenen. Tot de volgende editie natuurlijk. Door al deze actie op zowel de kant als het water is de Varsity al meer dan 150 jaar een uniek evenement.

Olympische spelen of Varsity

Jasper Tissen is een olympisch roeier welke tijdens de spelen in Tokyo de vijfde plaats behaalde met de Nederlandse mannenacht. Ook won hij voor de studentenroeivereniging ”Skadi” uit Rotterdam de Varsity. Dit deed hij zelfs vijf keer op rij in de jaren 2006 tot en met 2010. “Het is natuurlijk onmogelijk om de deelname aan Varsity en de Olympische spelen met elkaar te vergelijken. Bij een olympische wedstrijd ben je vooral gefocust op het team en voel je natuurlijk de steun van je familie en vrienden. Tijdens de Varsity draait de volledige vereniging in aanloop naar de wedstrijd om jou. Meer dan duizend man met je mee naar die ene wedstrijd. Ik heb natuurlijk nooit een olympische overwinning meegemaakt maar ik kan me niet voorstellen dat deze de viering van mijn eerste Varsity-winst kan overtreffen. Terwijl er bier geschonken werd  tot dit als een waterval de trap afliep, zaten wij als koningen op een troon te genieten hoe duizenden studenten én de burgermeester ons toezongen. Tuurlijk is het op sportief niveau en stap terug van de Olympische spelen maar ik denk dat het gevoel van eer na een Varsity-overwinning niet te overtreffen is.’’

29 maart 2023 |
Olivier van der Linden
Student minor journalistiek en nieuwe media jaar 2022/2023. (Bachelor bedrijfskunde)