Hoe Rihanna een legendarisch Super Bowl optreden verzorgde
28 maart 2023
Rosalie Oudshoorn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)
SIGMA – VimeoFenty Beauty by Rihanna (CC BY 3.0)

Op 13 februari was het zover de 57ste superbowl vond plaats in Glendale Arizona in de Verenigde Staten. Eigenlijk is het de finale van het American football seizoen, maar mensen hebben het even vaak over de rust van deze wedstrijd. Namelijk de Apple Music Super Bowl LVII Halftime Show. Hierin speelt ieder jaar een artiest de hoofdrol. Dat was dit jaar de zangeres Rihanna.

Hoewel het optreden nog geen kwartier duurde voelde het aan als een volwaardig concert. Rihanna zong haar bekendste hits zoals “Only Girl”, “Umbrella” en “Diamonds”. Het vorige live optreden wat de zangeres gaf was in 2018 bij de Grammies. Na vijf jaar niet op het podium gestaan te hebben maakt ze een comeback om te herinneren.

Het optreden begon met Rihanna hoog in de lucht volledig in het rood gekleed. Het hele optreden bleef Rihanna de enige artiest op het podium. De focus lag de hele tijd op Rihanna en haar achtergrond dansers. In verhouding met de soms uitbundige decors die in het verleden te zien waren zou je het podium van Rihanna bijna bescheiden noemen. Haar volledige decor bestond uit een aantal hangende platforms en één rood podium midden in het stadion.

Isabelle (22) is al van kinds af aan Rihanna fan. “Ik vond het zo leuk om na al die tijd zo’n groot optreden van Rihanna te kunnen zien. Toen ze voor het laatst in Nederland was, was ik nog te jong om naar haar concert te kunnen. Na dit optreden hoop ik heel erg dat ze snel naar Nederland komt, zodat ik haar live kan zien”.

Toch zal Rihanna waarschijnlijk niet op korte termijn op tour gaan. Het werd in de eerste seconden van haar optreden gelijk duidelijk. Namelijk, Rihanna is zwanger van haar tweede kindje! Uit haar rode overal stak duidelijk een babybuik. Kort na haar optreden bevestigde ze aan de Hollywood Reporter dat zij en haar partner A$ap Rocky een tweede kindje verwachten.

In het verleden hebben grote artiesten als: The Weeknd, Jennifer Lopez, Shakira, Justin Timberlake, Lady Gaga, Katy Perry, Bruno Mars, Prince, Madonna en veel meer opgetreden tijdens de halftime show. Hoewel de artiesten niet betaald worden voor het optreden zorgt het wel voor heel veel media aandacht en een boost van hun populariteit. Na haar optreden kwam Rihanna op nummer één van de Billboard Artist 100 te staan. Wie volgend jaar het stokje van Rihanna zal overnemen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de verwachtingen hoog zijn.

Met een slimme marketing zet tijdens haar optreden wist Rihanna haar make-up bedrijf FentyBeauty een grote boost te geven. Enkele seconden was te zien hoe Rihanna haar make-up bij werkte. Hierdoor werd volgens Forbes FentyBeauty wel acht keer zo veel gegoogeld als daarvoor.

De achtergrond dansers zijn op social media niet onbesproken gebleven. De dansers waren allemaal gekleed in grote witte pufferjassen, waardoor de volledig in het rood gehulde Rihanna er als een soort koningin bovenuit stak. Op social media platforms als TikTok en Instagram worden er memes gemaakt met video’s van de dansers en ze worden nagedaan. Deze worden miljoenen keren gedeeld en geliked.

@kristy.sarah the fact they are all unfazed by me IB @theonlycb3 #rihanna #superbowl #backupdancer #reactions #dance #halftime #rihannasuperbowl ♬ original sound – Kristy Sarah

In het verleden hebben grote artiesten als: The Weeknd, Jennifer Lopez, Shakira, Justin Timberlake, Lady Gaga, Katy Perry, Bruno Mars, Prince, Madonna en veel meer opgetreden tijdens de halftime show. Hoewel de artiesten niet betaald worden voor het optreden zorgt het wel voor heel veel media aandacht en een boost van hun populariteit. Na haar optreden kwam Rihanna op nummer één van de Billboard Artist 100 te staan. Wie volgend jaar het stokje van Rihanna zal overnemen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de verwachtingen hoog zijn.

28 maart 2023 |
Rosalie Oudshoorn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)