Emancipatie voor de vrouw: mannen mogen gaan slikken
27 maart 2023
Juliette Ekering
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023

Sinds kort is er grote vooruitgang in de ontwikkeling van de anticonceptiepil voor mannen. Het is baanbrekend dat er een hormonaal voorbehoedsmiddel voor mannen uitkomt. Er zijn enorm veel verschillende opties voor de vrouw, maar honderd procent tevredenheid is er niet.

Al ver in het verleden wilden mannen en vrouwen de liefde kunnen bedrijven zonder 9 maanden later te moeten zorgen voor een pasgeboren kind. De voorbehoedsmiddelen om dit tegen te gaan zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Een vrouw heeft verscheidene opties om zich te behoeden tegen zwangerschap. Aangezien aan veel middelen nogal wat bijwerkingen vastzitten, wordt in de wetenschap steeds gewerkt aan nieuwe middelen met minder bijwerkingen. Het grote nadeel van vele middelen is dat er alleen naar de vrouw wordt gekeken. Wanneer is het eens tijd voor de mannen om geteisterd te worden door verstorende hormonen?

De condoom

Het enige echte voorbehoedsmiddel voor mannen is dan ook meteen een van de populairste:  de mannencondoom. Hij is bedacht door de Italiaanse arts Gabriello Fallopius om de massale infectie van syfillis tegen te gaan. Het is namelijk ook een middel om soa’s te voorkomen. Het fungeert als een barrière tussen het contact van de penis en de vagina. In 1987 werd er natuurlijk ook een bedacht voor vrouwen. Deze vrouwencondoom werd ontwikkeld door Medicor International Limited en kreeg de naam ‘Femshield’. In tegenstelling tot de mannencondoom bestaat deze condoom uit twee delen: een 15 cm lange zak en een flexibele ring met een diameter van 6 cm. Theoretisch is de vrouwencondoom effectiever in het voorkomen van zwangerschap dan de mannencondoom. De voorloper van de vrouwencondoom is het cervixkapje, ook wel portiokapje genoemd. Dit is een flexibel kapje gemaakt van latex wat over de cervix past en wordt door zuigkracht op zijn plaats gehouden. Het wordt gebruikt in combinatie met een spermadodende pasta. Dit versterkt de zuigkracht en dood de spermacellen, die eventueel bij de baarmoedermond terecht zouden komen. Deze voorbehoedsmiddelen moeten elke keer opnieuw gebruikt worden, waardoor om op langere termijn niet zwanger te worden vaak aan andere middelen gedacht wordt.

Hormonale anticonceptie

Buiten barrièremiddelen zijn er een hoop hormonale middelen voor anticonceptie, die door veel vrouwen worden gebruikt. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een hormonaalmiddel voor mannen. Alleen als het aankomt op het uiteindelijke gebruik van deze mannenpil wordt het een stuk lastiger. Mannen zullen namelijk veel minder gewillig zijn om een dergelijke pil te slikken, omdat zij uiteindelijk niet degene zijn, die zwanger kunnen worden. Daarom moet er harder gewerkt worden om mogelijke bijwerkingen te verminderen. Bij de middelen voor vrouwen worden de bijwerkingen vaak minder serieus genomen. Een bekend hormonaal anticonceptiemiddel voor vrouwen is de spiraal, die in de jaren 20 in Duitsland op de markt kwam. Dezelfde gynaecoloog, genaamd Ernst Gräfenberg, die de G-spot had ontdekt, bracht hem uit. Hoewel er in Nederland maar 100.000 vrouwen zijn die een spiraal hebben, zijn veel gynaecologen enorm enthousiast. “Het is de beste uitvinding, die ooit is gedaan voor vrouwen”, aldus gynaecoloog W.M. van Baal. Het vermindert de menstruatieklachten en een vrouw heeft er nauwelijks omkijken naar. Het meest populaire anticonceptiemiddel kwam daarna in beeld, de pil. Deze werd uitgebracht in de Verenigde Staten, waarna de populariteit zich verspreidde naar de andere westerse landen. Dit middel was een enorme stap ten behoeve van vrouwenemancipatie. Het was een enorm gemakzucht en zorgde ervoor dat veel vrouwen meer konden gaan werken, omdat de kans op zwangerschap werd teruggebracht naar bijna nul. Het grote nadeel hiervan is dat er enorm veel hormonen in zitten en dat het innemen nog wel eens vergeten wordt, aldus W.M. van Baal. Vergelijkbaar met de spiraal, werd het hormoonstaafje (Implanon) uitgebracht door farmaceutische multinational Organon. Dit is een staafje van ongeveer 4 cm, die onder de huid van de bovenarm geplaatst wordt. Het anticonceptiestaafje kan drie jaar blijven zitten en maakt gebruik van één hormoon (progestageen). Onder jonge studenten wordt deze methode ook steeds populairder, omdat je er geen omkijken meer naar hebt, wanneer hij is ingebracht. Ook is er nog de anticonceptiepleister (Evra). Dit is een dunne huidpleister van 4,5 bij 4,5 cm en bestaat uit drie lagen. Elke week moet er een nieuwe pleister worden geplakt, waarna één stopweek volgt. De meest recente ontwikkeling is de anticonceptiering, ook wel de Nuvaring genoemd. Eenmaal per maand wordt deze in de vagina geplaatst en na drie weken er weer uitgehaald, waarna ook een stopweek volgt. Het is een ring van 5,4 cm breed en is gemaakt van flexibele kunststof. Er zitten dezelfde hormonen in als bij de anticonceptiepil, maar een veel lagere dosis. Deze methode is nog relatief onbekend bij de jongere generatie. Naar het staafje, pleister en de ring is bij lange na nog niet zoveel onderzoek gedaan als naar de spiraal. De spiraal is enorm ver gevorderd op het gebied van anticonceptiemiddelen laat mevrouw Van Baal weten.

Veel vrouwen moeten overwegen welk middel het beste voor hen werkt, omdat elk middel zo zijn nadelen heeft. Eindelijk is er dan ook een anticonceptiemiddel bedacht, die het hormoongedrag van mannen aanpast: de mannenpil. Maar zoals eerder genoemd, duurt het nogal lang voordat deze op de markt zal komen. Het principe is baanbrekend. Deze pil zou namelijk binnen 30 minuten al actief zijn en ervoor zorgen dat de spermacellen worden geremd. Tot zover hebben onderzoekers ook nog geen bijwerkingen gevonden. Het werkt kortstondig. Een man kan elke dag opnieuw beslissen of hij vruchtbaar of onvruchtbaar wil zijn. Dat is een vrijheid, die de vrouw niet heeft met hormonale anticonceptie.

Er zijn talloze mogelijkheden om ervoor te zorgen dat vrouwen niet zwanger worden. Wel hebben ze allemaal impact op de vrouw. Hoewel de ene keuze meer hormonen bevat of een grotere impact heeft, is de ander weer prijziger. Wel is het een mooie ontwikkeling dat er nu ook wordt nagedacht over een hormonaal voorbehoedsmiddel voor mannen. De bijwerkingen voor de vrouw zijn gewoon te groot. De mannenpil zal, wanneer deze eindelijk op de markt is, weer een grote stap zijn voor de emancipatie van vrouwen.

27 maart 2023 |
Juliette Ekering
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023