Dit is hoe Lia Thomas zorgde voor de grootste segregatie in sportgeschiedenis
19 maart 2023
Sophie Gevers
Minor Journalistiek en Nieuw Media, International Studies (BA)

In mei 2022 leerde de zwemwereld in een snelvaart Lia Thomas kennen. Ze sleepte wedstrijd na wedstrijd, record na record in. Binnen enkele weken had Thomas niet alleen op nationaal niveau alle wedstrijden gewonnen, ook de olympische records wist ze te verslaan. Als kers op de taart werd de 22-jarige genomineerd voor een prestigieuze award, namelijk de NCAA Woman of the Year Award. Deze ongekende prestaties zijn echter niet ontvangen met een daverend applaus, eerder het tegenover gestelde. Waarom? Lia Thomas is een transgender vrouw.

Lia Thomas zwom vanaf 2017 als onderdeel van het mannenteam van de Universiteit van Pennsylvania. Thomas begon in 2019 met hormoontherapie, waardoor zij in 2022, volgens de richtlijnen van de NCAA gender gespecificeerde voorwaarden, kwalificeerbaar was voor het vrouwenteam. Foto: Hunter Martin (CC BY-SA 4.0 )

Haar deelname aan de vrouwencompetitie begon controversiële vorm te krijgen toen Lia Thomas de NCAA Division I National Champion werd. De vrouwen tegen wie ze het opnam waren het oneens met haar deelname. Zij argumenteerden dat Thomas wegens haar biologische anatomie een oneerlijke voorsprong had op de rest van de deelnemers. Waar Lia als #462 op de mannen ranking stond, staat Lia nu #1 bij de vrouwen. Foto:  Iszac Henig (CC BY-SA 4.0)

Nadat de NCAA hevige kritiek ontving vanuit de sportwereld, na aanleiding van de verkondiging dat Lia Thomas genomineerd was voor de NCAA Woman of the Year award, heeft de nationale zwemvereniging FINA hun participatie vereisten aangepast. Alleen vrouwen die vóór hun twaalfde hun transitie hebben voltooid mogen deelnemen in de vrouwen competitie. Foto: Getty

Lia Thomas heeft nog niet gereageerd op deze wijzing van de statuten, maar is inmiddels afgestudeerd bij de Universiteit van Pennsylvania en heeft plannen om rechten te gaan studeren. Thomas vertelde de ESPN dat ze er naar uitkijkt om meer te leren over trans rechten en hoe ze kan zorgen voor meer gelijkheid en rechten voor de trans gemeenschap. Foto: FINA

19 maart 2023 |
Sophie Gevers
Minor Journalistiek en Nieuw Media, International Studies (BA)