Achtergrond met datavisualisatie
Waarom in Zuid-Korea zo weinig kinderen worden geboren
15 maart 2023
Isa
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/23

Ondanks de populaire, zoetsappige Koreaanse dramaseries worden er toch ontzettend weinig kinderen geboren in het land. De verwachting is zelfs dat het aantal geboortes per huishouden zal blijven dalen. Maar wat drijft de Zuid-Koreaanse samenleving om massaal minder kinderen te krijgen?

“Nee, ik wil geen kinderen”, antwoord Ahn Mo (23). Het vruchtbaarheidscijfer in Zuid-Korea heeft in 2022 een nieuw dieptepunt bereikt van 0,78 kind per vrouw en behoudt daarmee de titel van het laagste vruchtbaarheidscijfer ter wereld. Ter vergelijking scoorde Nederland volgens het CBS 2,13 kind per vrouw in 2021. “Ik weet dat het een serieus probleem is,” begint Ahn, “maar ironisch gezien heb ik er zelf ook geen baat bij.”

Een van de grootste redenen is de competitieve werksituatie. Ahn is momenteel bezig met het aanvullen van haar CV. Hier is ze al een jaar mee bezig. En als ze uiteindelijk een baan kan veroveren tussen de sterke concurrentie, blijft ze nog steeds bij haar standpunt. "Het is zwaar om kinderen op te voeden als je een baan hebt", legt ze uit. "Vaak hebben bedrijven geen goede regeling voor zwangerschapsverlof en daarnaast is het opvoeden van een kind ook ontzettend duur."

"In deze maatschappij wil ik geen kinderen"

Daarnaast is het werk zelf ook niet makkelijk. "Vaak moeten mensen overwerken. Als je eerder dan de baas naar huis gaat, wordt daarop ontzettend neergekeken. En als de baas een drankje met de collega's wil doen, moet je meegaan", benoemt Ahn. "Hiƫrarchie is een groot onderdeel van onze cultuur. Je zegt niet zomaar nee tegen je leidinggevende."

Een video over de leef- en werksituatie in Zuid-Korea.

Bij het kinderbesluit komt genderongelijkheid ook om de hoek kijken. Zuid-Korea kampt nog altijd met grote verschillen in inkomsten tussen mannen en vrouwen. Daarnaast worden mannen sneller aangenomen dan vrouwen, wordt er nog vaak op vrouwen neergekeken en worden vrouwen ook vaker lastiggevallen. "In deze maatschappij wil ik geen kinderen", concludeert Ahn.

Ondertussen stijgt het sterftecijfer. Deze passeerde zelfs het geboortecijfer in 2019. Er sterven dus meer mensen dan dat er baby's geboren worden. Dit betekent dat er in de toekomst weinig werkende volwassenen tegenover een massale groep gepensioneerde ouderen staan. "Ik denk dat dit een groot probleem wordt voor de jongere generaties", zegt Ahn. "Zij moeten namelijk veel meer belasting betalen voor het pensioen van de oudere generaties."

15 maart 2023 |
Isa
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/23