Datavisualisatie
“Wie bitte?”: de realiteit achter Duitse toeristen in Nederland
13 maart 2023
Kim Michielsen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023 en Bachelor Duitse Taal en Cultuur.

Veel Nederlanders kunnen je een uitgebreid antwoord geven op de volgende vraag: “Wat komt er in je op, wanneer je aan Duitse toeristen denkt?” De stereotyperende trekjes zoals kuilen graven op het strand en het enkel spreken van Duits komen veel naar voren.

Daar is natuurlijk een reden voor. In 2022 boekten volgens het CBS ruim 5,5 miljoen Duitsers een overnachting in een hotel, op een camping of bij een andere vorm van logiesaccommodatie in Nederland.
Duitsers bezoeken ons gedurende het hele jaar in grote getalen en beperken zich niet alleen tot steden als Amsterdam en Utrecht. Je vindt ze op het strand in Zeeland, ze varen op de Friese meren, fietsen op de Veluwe en bezoeken de Efteling. Kortom, heel het land trekt onze oosterburen aan.

In het bovenstaande diagram is te zien welk aandeel de Duitsers hadden, in het totale aantal overnachtende toeristen in Nederland. Dit lag voorafgaand aan de Covid-19 pandemie om en nabij de 38 procent. Tijdens de lock downs in 2020 en 2021 steeg het aandeel Duitsers naar gemiddeld 52%, maar namen de absoluten aantallen bezoekers flink af. In Duitsland golden, net als op veel andere plekken, strenge regels en werden reizen en uitstapjes naar het buitenland voor een lange tijd sterk afgeraden.
Dit is allemaal weer verleden tijd en de oosterburen zijn dan ook weer volop te vinden in ons land.

Herkenning
De terugkomst van de velen Duitsers, betekent dat Nederlanders zich opnieuw klaar hebben gemaakt voor hun bezoek. De 21-jarige student Mette weet precies wat dit inhoudt. Als voormalig medewerkster van een strandtent in Katwijk aan Zee, kan ze de Duitse toeristen inmiddels heel goed herkennen. “Vooral in de zomermaanden zijn er erg veel Duitsers te vinden in Katwijk. Je pikt ze er echt tussenuit! Af en toe zijn ze erg onbeleefd, ze knippen bijvoorbeeld met hun vingers en schreeuwen luid over het terras." Dit is niet het enige waar de Duitsers zo goed aan te herkennen zijn. Mette vertelt verder, dat de meesten enkel Duits tegen je spreken. "Mij maakte dit niets uit, vond het juist wel een mooie mogelijkheid om mijn Duitse taalvaardigheid te oefenen!”

Relatief
Volgens onderzoeksbureau Reiseanalyse, heeft in 2022 toch maar 2,8% van de Duitsers voor Nederland als bestemming voor langer dan 5 dagen gekozen. Dit komt neer op zo’n 1,4 miljoen vakantiegangers. De andere reizigers verblijven voor een kortere tijd. In de onderstaande kaart is te vinden, hoe de reizigers vanuit Duitsland zich over Nederland verspreiden.

Vooral de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland zijn erg geliefd. De grootste trekpleisters hier, zijn de kustlijn en Amsterdam. Volgens een onderzoek van het kenniscentrum kusttoerisme, vinden Duitse gasten vooral de Zeeuwse kust schoon en veilig én is het goed bereikbaar met de auto. Daarbovenop vinden ze de bevolking vriendelijk en zijn er in de omgeving veel dingen te beleven.

Taalbeheersing in Duitsland
In Duitsland wordt er alleen op scholen in de bondslanden Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen Nederlands als vak aangeboden. Dat is een behoorlijke tegenstelling tot Nederland, waar haast elke leerling wel eens het vak Duits heeft gevolgd en dus kennis heeft gemaakt met deze taal.
Maar een enkeling van de Duitsers in Nederland, spreekt een woordje Nederlands. Ook gaat de voorkeur van de toeristen toch echt uit naar hun eigen taal. Mette licht toe: "Het kwam geregeld voor dat ik de hele avond Duits met de gasten sprak. Sommigen spraken een beetje Nederlands en vonden het leuk om dat te oefenen. Anderen kenden niet eens een woord Engels. Maar ja, als je de standaard Duitse zinnen gewoon kent, kan je ze meestal gewoon helpen!"

13 maart 2023 |
Kim Michielsen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023 en Bachelor Duitse Taal en Cultuur.