Waarom studenten steeds vaker ernstige psychische klachten ervaren
13 maart 2023
Rosalie Oudshoorn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)

Het gaat slecht met de mentale gezondheid van studenten in het hoger onderwijs. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ruim de helft van de studenten psychische klachten ervaart. Studenten hebben last van klachten als somberheid en angst. Deze worden vaak veroorzaakt door eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen.

Dimitri, een student die geschiedenis studeert in Leiden (echte naam bekend bij de redactie) geeft aan problemen te hebben met zijn mentale gezondheid. ‘Ik merk dat ik heel veel prestatiedruk en stress ervaar. Ik wil een leuk sociaal leven hebben, hoge cijfers halen en ik moet ook nog werken. Ik heb het heel erg druk en weinig tijd om even bij te komen. Dit zou de beste tijd van mijn leven moeten zijn, maar dat gevoel heb ik niet.’

Onderzoeker Annemarie Luik vertelde aan de NOS, dat een mogelijke oorzaak van deze stijging het toenemen van de prestatiedruk is. Individualisering en de stijgende ongelijkheid zijn ook mogelijke oorzaken. Een andere verklaring is het feit dat jongeren en dus ook studenten sneller toegeven wanneer ze mentale problemen ervaren. Op sociale media zoals TikTok en Instragram wordt het hebben van psychische problemen genormaliseerd. Hierdoor geven jongeren het makkelijker aan wanneer ze problemen ervaren in verhouding tot ouderen. Naar de precieze oorzaak is nog geen onderzoek gedaan.

@gracie_collis IT WILL GET BETTER, IT HAS TO 🤍 #mentalhealth ♬ Keeping Your Head Up (Jonas Blue Remix) [Radio Edit] - Birdy

Het leven van de student stopt niet op school, maar gaat verder op werk, thuis, op de vereniging, bij familie en bij vrienden. In al die kringen gebeurt veel tegelijkertijd wat af en toe teveel kan worden. Studenten weten niet altijd waar ze terecht kunnen met hun problemen. Van de studenten met klachten die professionele hulp zoekt kan tien procent dit niet vinden. De wachttijden bij de GGZ zijn te lang. Volgens de Nederlandse zorgautoriteit waren er begin 2022 80.000 wachtenden voor een behandeling of een aanmeldgesprek bij de GGZ. 42.000 hiervan wachten langer dan de afgesproken norm van veertien weken.

De coronacrisis

Een duidelijk belangrijke factor in het stijgen van psychische klachten onder studenten is de coronacrisis. Zo ook bij Dimitri ‘Na de coronacrisis merkte ik dat ik het erg lastig vond om mijn sociale leven weer op te pakken. Ik vond sociale situaties erg moeilijk. Nu wordt dat weer iets beter.’ Wanneer studenten meer sociale steun ontvangen ervaren ze minder klachten. Tijdens de coronacrisis was sociaal contact beperkt, hierdoor was het vinden van sociale steun moeilijker. Al helemaal voor uitwonende studenten.

Caring Universities is een internationaal initiatief van universiteiten om een beter inzicht te krijgen op de mentale gezondheid van studenten. Zij bieden gratis online diensten aan, die kunnen helpen bij het verbeteren van de mentale gezondheid van studenten. Maar is het wel de verantwoordelijkheid van universiteiten om zorgdiensten aan te bieden? Ligt deze verantwoording niet ergens anders zoals bij de GGZ?

Het onderzoek wordt in de aankomende jaren iedere twee jaar herhaald om de mentale gezondheid van studenten goed te kunnen volgen. Het onderzoek zal dit jaar weer plaatsvinden. Het eerste onderzoek vond plaats tijdens de derde golf van de coronacrisis. Nu alle maatregelen weg zijn zal het mentale welzijn van studenten hopelijk ten goede verbeterd zijn. In ieder geval wel die van Dimitri. ‘Het ging tijdens de coronacrisis echt even heel slecht met me. Nu is dat al minder, hoewel ik nogsteeds last heb van stress en prestatiedruk.’

Heb jij last van negatieve gedachten of psychische problemen. Wacht niet, zoek hulp. Je kunt hiervoor terecht bij: https://jongerenhulponline.nl/.

13 maart 2023 |
Rosalie Oudshoorn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)