Achtergrond met datavisualisatie
Waarom Leiden ondanks de recordlage bioscoopcijfers een nieuwe megabioscoop laat bouwen
13 maart 2023
Alexandra van der Wijck
Minor student Journalistiek en nieuwe media, bachelor student Film- en literatuurwetenschap

Afgelopen november gingen de eerste palen van nieuwe bioscoop ‘De Geus’ de grond in. De megabioscoop, die naast Leiden Centraal komt te liggen, gaat acht zalen en twee restaurants tellen. Als je kijkt naar de bioscoopcijfers van de afgelopen paar jaren, is de bouw van De Geus eigenlijk niet nodig. Waarom wordt hij dan toch gebouwd?

De coronacrisis heeft er bij veel sectoren hard ingehakt, en de bioscoopbranche was geen uitzondering. Zo konden bioscopen wekenlang geen late voorstellingen vertonen, en moesten ze tijdens bepaalde perioden van de lockdown helemaal dicht. Dit viel zwaar, vooral toen het de release van een langverwachte film als Spiderman: No Way Home in de weg kwlam te zitten. Onderstaande cijfers van Gemeente Leiden geven precies aan hoe de lockdowns de bioscoopcijfers in Leiden hebben beïnvloed.

De plannen voor De Geus waren natuurlijk al jaren voor de komst van de coronacrisis gemaakt. Maar zelfs zonder de daling in bioscoopcijfers was het al een gewaagd idee. Leiden heeft al drie filmhuizen die ook na de komst van de megabioscoop hun deuren open blijven houden. De site van Bioscopen Leiden bestempelt twee van die locaties, Lido en Trianon, als “twee klassieke bioscopen van grote culturele waarde voor Leiden en omgeving”, en dat is zeker waar. Zo is het gebouw van Lido een gemeentelijk monument en dat van Trianon een rijksmonument. (geschiedenis panden) Uit onderzoek van de Gemeente Leiden is gebleken dat Leidenaren steeds meer waarde hechten aan dit soort erfgoed.

De nostalgische sfeer maakt vaak deel uit van de kijkervaring voor bezoekers. Dus waarom was er volgens de directeuren van Bioscopen Leiden dan een nieuwe, moderne bioscoop nodig?

13 maart 2023 |
Alexandra van der Wijck
Minor student Journalistiek en nieuwe media, bachelor student Film- en literatuurwetenschap