dataproductie
Waarom Leiden ondanks de recordlage bioscoopcijfers een nieuwe megabioscoop laat bouwen
13 maart 2023
Alexandra van der Wijck
Minor student Journalistiek en nieuwe media, bachelor student Film- en literatuurwetenschap

Bioscoop Lido in Leiden. Foto: Michielverbeek (CC by SA 4.0)

Afgelopen november gingen de eerste palen van nieuwe bioscoop ‘De Geus’ de grond in. De megabioscoop, die naast Leiden Centraal komt te liggen, gaat acht zalen en twee restaurants tellen. Als je kijkt naar de bioscoopcijfers van de afgelopen paar jaren, is de bouw van De Geus eigenlijk niet nodig. Waarom wordt hij dan toch gebouwd?

De coronacrisis heeft er bij veel sectoren hard ingehakt, en de bioscoopbranche was geen uitzondering. Zo konden bioscopen wekenlang geen late voorstellingen vertonen, en moesten ze tijdens bepaalde perioden van de lockdown helemaal dicht. Dit viel zwaar, vooral toen het de release van een langverwachte film als Spiderman: No Way Home in de weg kwam te zitten. Naast de films zelf was ook het sociale aspect van naar de bioscoop gaan een gemis. Mede-directeur van Bioscopen Leiden, Jørgen van der Krogt, legt dit uit in een interview met in de buurt: “Dat komt omdat je dingen samen ervaart, dat maakt het onmisbaar. Sinds de coronaperiode zie ik dat nog meer in”. Onderstaande cijfers van Gemeente Leiden geven precies aan hoe de lockdowns de bioscoopcijfers in Leiden hebben beïnvloed.

De plannen voor De Geus waren natuurlijk al jaren voor de komst van de coronacrisis gemaakt. Maar zelfs zonder de daling in bioscoopcijfers was het al een gewaagd idee. Leiden heeft al drie filmhuizen die ook na de komst van de megabioscoop hun deuren open blijven houden. De site van Bioscopen Leiden bestempelt twee van die locaties, Lido en Trianon, als “twee klassieke bioscopen van grote culturele waarde voor Leiden en omgeving”, en dat is zeker waar. Zo is het gebouw van Lido een gemeentelijk monument en dat van Trianon een rijksmonument. Uit onderzoek van de Gemeente Leiden is gebleken dat Leidenaren steeds meer waarde hechten aan dit soort erfgoed.

De nostalgische sfeer maakt vaak deel uit van de kijkervaring voor bezoekers. Dus waarom was er dan een nieuwe, moderne bioscoop nodig? Het idee kwam vanuit de drie directeuren van Bioscopen Leiden; Gideon Boer, Govert de Kok en Jørgen van der Krogt. Zo zegt De Kok op de site van De Geus: “Leiden heeft behoefte aan een grote bioscoop met de allerlaatste techniek en wij zijn heel blij om dit met De Geus te kunnen aanbieden. Daarnaast zijn wij heel trots dat wij zelf de twee horecagelegenheden gaan exploiteren. Op de begane grond een hippe eetgelegenheid voor de bioscoopbezoeker met een snelle trek, bovenin een high profile restaurant en cocktailbar met uitzicht op het oude én nieuwe Leiden”.

Breed aanbod

De Geus gaat de functie vervullen die Lido nu heeft als vertoner van commerciële Hollywoodfilms. Wat voor films gaan er dan in de toekomst in Lido draaien? De Kok oppert in een interview met Sleutelstad filmklassiekers of Bollywoodfilms als mogelijke opties. Echte filmhuizen zoals Lido, Trianon en Kijkhuis dan worden, zijn volgens De Kok nodig “om film als vorm van cultuurbeleving voldoende gewicht te geven”. Zo zullen zowel de moderne De Geus als de nostalgische bioscopen van Leiden films vertonen die aansluiten bij het karakter van de bioscoop zelf. Naar verwachting zullen door het brede aanbod van de bioscopen veel meer mensen naar de film gaan. Maar het gaat nog even duren voordat die nieuwe belangstelling in de bioscoopcijfers terug te zien zijn. De Geus gaat pas begin in 2026 open voor bezoekers.

13 maart 2023 |
Alexandra van der Wijck
Minor student Journalistiek en nieuwe media, bachelor student Film- en literatuurwetenschap