Kinderen roken mee: effecten van passief roken
13 maart 2023
Rosalie Vogel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)

Jaarlijks overlijden er meer dan 700 mensen door passief roken. Vooral jonge kinderen en baby’s kunnen verhoogd risico lopen op gezondheidsklachten door het meeroken bij rokende ouders. De effecten van ‘tweedehands’ of ‘derdehands’ roken worden voor volwassenen en kinderen steeds duidelijker. Maar wat zijn deze effecten? En waarom wordt er nog steeds zoveel in bijzijn van kinderen gerookt?

Passief roken, meeroken of ‘tweedehands’ roken betekent dat mensen die in eerste instantie niet actief roken, wel sigarettenrook inademen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Namelijk door de rook van een smeulende sigaret in te ademen, ofwel de rook in te ademen die rokers uitademen. Beide zijn schadelijk voor de meerokers. Deze krijgen namelijk een verhoogde kans op een beroerte, longkanker of een hartinfarct. Deze kans kan wel 20 tot 30% verhogen, en dat terwijl meerokers nog wel bewust de keuze kunnen hebben gemaakt om niet te roken.

Naast ‘tweedehands’ roken bestaat het fenomeen ‘derdehands’ roken. Dit wordt de laatste jaren steeds meer onderzocht en ook deze gevolgen zijn een stuk erger dan men in eerste instantie zou denken. ‘Derdehands’ roken wordt veroorzaakt door neerdwarrelende deeltjes van tabaksrook. Deze deeltjes kunnen in kleding, meubels en huisstof gaan zitten. Daarnaast kan het maanden of jaren in huizen of auto’s blijven liggen. Als mensen deze deeltjes aanraken of inademen kunnen ze hoger risico lopen op gezondheidsklachten.

Recent onderzoek concludeert dat deze deeltjes zelfs via de poriën in de huid het lichaam binnen kunnen dringen. Kleding met rookdeeltjes erin kan dus ook schadelijk zijn voor de gezondheid. De leider van dit onderzoek Shane SakamakiChing spreekt hierover in NewScientist: “Het is alarmerend dat acute blootstelling van de huid aan derdehands rook de schadelijke effecten van het roken van sigaretten nabootst”.

(Hier ga ik nog een grafiek zetten met percentages van hoeveel mensen jaarlijks meeroken.)

Voor kinderen zijn deze effecten nog een stuk schadelijker. Doordat kinderen en baby’s laag bij de grond zitten, komen zij eerder in contact met tabaksrook deeltjes. Zij lopen daarom een hoger risico op gezondheidsklachten. ‘Derdehands’- en ‘tweedehands’ roken geeft kinderen een verhoogde kans op het ontwikkelen van meningokokkenziekte, middenoorontsteking, luchtwegklachten en verminderde longfunctie, astma en andere lage luchtwegziekten. Daarnaast werken bepaalde lichaamsprocessen bij kinderen nog niet optimaal zoals filtering door nieren en de verwerking van afvalstoffen.

Volgens de Rookvrijegeneratie is het effect van roken in het bijzijn van kinderen een slecht voorbeeld. Kinderen van rokers gaan vaak zelf ook roken. Dit is naast de verhogende gezondheidsrisico’s een reden om niet in bijzijn van kinderen te roken.

Rokeninfo heeft cijfers verzameld over het jaar 2020. Hieruit kwam dat 7% van de volwassenen die rookt, kinderen thuis heeft zitten. 43% van deze rokende ouders rookt binnen, en 23% van de rokende ouders rookt in bijzijn van hun kinderen. Maar waarom gebeurt dit zoveel als de gevolgen zo ernstig kunnen zijn voor hun kinderen? In het onderzoek werd ook gevraagd naar hoe schadelijk iedereen dacht dat meeroken was. Vrijwel bijna alle volwassenen (99%) erkennen dat meeroken schadelijk is voor hun kind, echter verschillen ze wel in hoe schadelijk ze denken dat het is. Dit kan een verklaring zijn voor waarom ouders toch in het bijzijn van hun kinderen roken. Informatie verspreiden over ‘tweedehands’- en ‘derdehands’ roken is daarom van uiterst belang om gezondheidsklachten bij kinderen door meeroken te voorkomen.

(Ik wil hier nog een grafiek maken met hoe schadelijk mensen denken dat meeroken is. Ik heb alleen nog een vraag over copyright hierover dus durfde hem er nog niet in te zetten.)

13 maart 2023 |
Rosalie Vogel
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022/2023)