Inbrekers hebben het in de winter op jouw spullen gemunt
13 maart 2023
Jim Poot
bachelorstudent Biologie met een Minor in journalistiek en nieuwe media

Het zal je maar gebeuren: je bent even een klein rondje lopen met de hond, een boodschap aan het doen of misschien een weekendje weg. Maar wanneer je terugkomt is je hele huis overhoop gehaald en hebben de boeven je halve inboedel meegerooft. Toch was dit in 2022 voor ruim 24 duizend Nederlanders de realiteit, met name in de wintermaanden is het raak.

Gelukkig neemt het aantal inbraken de laatste jaren af, waar in 2012 nog ruim 91 duizend woninginbraken plaatsvonden zijn dat er 10 jaar later nog maar ruim 24 duizend. Dit is een enorme afname die vooral te maken heeft met de extra voorlichting en nieuwe initiatieven vanuit politie en gemeente. Toch is er elke winter een flinke piek zichtbaar in het aantal woninginbraken, in de zomer vinden veel minder inbraken plaats dan in de donkere winterdagen.

Oorzaken

Maar hoe kan het nou dat er elke winter zo’n grote toename is in het aantal inbraken? Volgens Simon Poot van buurtpreventie Midden-Delfland heeft dit ermee te maken dat het eerder donker wordt: “Doordat in de donkere maanden al vroeg op de avond minder zichtbaarheid is hebben we ook minder sociale controle.”

Poot noemt ook een aantal Tips om je huis beter te beschermen in de donkere maanden. “Tijdschakelaars op je binnenlampen en een bewegingssensor voor je lampen buiten vergroten het zicht op je woning en doen lijken of er iemand thuis is, dit zorgt er dus voor dat je huis bewoont lijkt en er minder ingebroken wordt.”

Projectleider woninginbraak van de nationale politie Sybren van der Velden zorgt er ook voor dat zijn huis altijd bewoont lijkt, “als ik op vakantie ga zorg ik altijd dat iemand mijn post weghaalt en dat mijn lampen in een tijdschakelaar zitten.”

Donkere Dagen Offensief

Eén van de initiatieven van de politie is het donkere dagen offensief (DDO), gedurende deze periode zet de politie samen met de gemeente, particuliere bedrijven en het openbaar ministerie extra maatregelen in tegen overvallen, straatroven en inbraken. Dit doen ze onder andere door extra scherp te zijn op tijden dat er veel misdrijven plaatsvinden (hot times) en op plekken waar bovengemiddeld veel criminelen toeslaan (hotspots).

Een ander deel van het initiatief is het extra voorlichten van ondernemers en bewoners door middel van flyers door de brievenbus of gebruik te maken van de media. Het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) heeft meerdere posters gemaakt om voor elke doelgroep gemakkelijke en heldere voorlichting mogelijk te maken. Deze posters zijn gratis te downloaden of voor een kleine prijs op papier te bestellen.

Volgens de politie is het ook verstandig de heggen in uw tuin kort te houden, zo is er meer sociale controle. Ook is het niet slim ladders, containers of andere voorwerpen waarmee men makkelijk omhoog kan klimmen tegen je huis aan te zetten, hiermee kunnen inbrekers gemakkelijk naar een open raam of op een plat dak klimmen om zo uw huis binnen te komen. Het is ook handig kostbare apparaten als ipads, telefoons en laptops niet in het zicht voor een raam te laten liggen maar deze even op te ruimen. En het belangrijkste van allemaal: ziet u iets verdachts, bel 112.

13 maart 2023 |
Jim Poot
bachelorstudent Biologie met een Minor in journalistiek en nieuwe media