Onder invloed achter het stuur: Mogelijke herinvoering alcoholslot
13 maart 2023
Syl Schoppers
Studente Minor Journalistiek en Nieuwe Media Modern Midden-Oostenstudies (Midden-Oostenstudies)

Het aantal aanhoudingen waarbij bestuurders onder invloed tegen de lamp lopen is het afgelopen jaar gigantisch gestegen. Veilig verkeer Nederland (VVN) en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (Stap) pleitten voor een alcohol slot. Daarnaast wordt de verplichte cursus weer ingesteld. Wij leggen je hieronder uit wat een alcoholslot is, en wat dit voor jou als bestuurder betekent.

Een alcoholslot Foto: Rsheram (CC BY-SA 3.0)

Het aantal bestuurders dat onder invloed op de weg rijdt stijgt ieder jaar. De overheid vindt dit zorgelijk. Doordat het aantal steeds groter wordt, wordt er onderzoek gedaan naar herinvoering van het alcoholslot. Met een alcoholslot kan een auto alleen geopend worden wanneer een blaastest negatief is, is deze toch positief en wordt er alcohol in het bloed bespeurt, dan kan een auto niet gestart worden. De bestuurder zal eerst moeten ontnuchteren voordat hij zijn reis vervolgen kan.

Alcoholslot

Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar je eerst in moet blazen voordat de auto start. Als het promillage hoger is dan 0.2 promille, dan kan de auto niet starten. Tijdens het rijden moet ook geblazen worden.

In 2011 werd het alcoholslot in Nederland ingevoerd. Na een korte periode van vier jaar werd dit weer afgeschaft aangezien de kosten van het apparaat erg hoog waren. Het inbouwen alleen al kostte rond de vijf duizend euro waarbij de kosten voor de automobilist waren. Mensen konden dit vaak niet opbrengen en raakten hun rijbewijs kwijt.

Toch staat men niet heel negatief tegenover de herinvoering. Veel automobilisten kiezen ervoor om te bobben en hierbij om de beurt nuchter te blijven wanneer ze taxi zijn. Vooral de argeloosheid waarmee je met een drankje op achter het stuur gaat zitten wekken bij verschillende mensen irritaties op. Erica*: “Ik denk dat het goed is dat ze het slot weer wilt invoeren. Je denkt al snel: ‘Oh, eentje kan wel’, een ander denkt: ‘Oh twee glazen kan wel.’ Je onderschat wat alcohol met je doet.”

aangehouden met alcohol op

Het aantal geregistreerde bestuurders die onder invloed op de weg zaten. Bron: CBS

Reactiesnelheid

Het grootste probleem dat optreedt wanneer een persoon alcohol nuttigt, is dat de reactiesnelheid vertraagt. Wanneer je dus deelneemt aan het verkeer, dan is het van belang een goede reactiesnelheid te hebben. Wanneer er plotseling kinderen oversteken of een fietser voor de auto langs schiet. Op zulke momenten moet je snel kunnen reageren. Drugsinfoteam geeft aan dat met onderzoek is gebleken dat twee glazen bier je reactiesnelheid al met een halve seconden vertraagt. Juist die halve seconden kan al van levensbelang zijn.

Uit internationaal onderzoek van de University of Massachusetts is gebleken dat het gebruik van meerdere drugs of in combinatie met alcohol tot een hoger risico van ongeval leidt. In Nederland is in het aantal geregistreerde bestuurders die reden onder invloed een stijging te zien. Onder de term ‘onder invloed’ vallen zowel de drugs, alcohol als andere verdovende middelen. Hier wordt in deze data geen onderscheid gemaakt.

Bob

Het allerbeste blijft natuurlijk om te wachten met autorijden totdat je volledig nuchter bent. Moet je toch de weg op, zorg dan voor een Bob. Al sinds 2001 bestaat de Bob campagne en die is gericht op het afspreken wie nuchter blijft en de passagiers naar huis brengt. Door dit met elkaar af te spreken, vermindert de kans dat iemand toch onder invloed achter het stuur stapt.

13 maart 2023 |
Syl Schoppers
Studente Minor Journalistiek en Nieuwe Media Modern Midden-Oostenstudies (Midden-Oostenstudies)