Een baan heb je tegenwoordig snel gevonden, het aantal open vacatures is extreem hoog
13 maart 2023
Jan Zieleman
Student minor journalistiek en nieuwe media (2022/2023)
Foto: Fons Heijnsbroek (CC0 1.0)

We lezen het steeds vaker: we hebben op dit moment een krappe arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen moeilijk werknemers vinden en dus staat er volgens het CBS een recordaantal vacatures open. Hierbij komt ook nog eens het gegeven dat het op dit moment redelijk gaat met de werkloosheidscijfers. Hoe is deze krappe arbeidsmarkt ontstaan en hoe gaan we het tekort aan arbeidskrachten oplossen?

Toen de coronacrisis startte, ontstond er de angst dat bedrijven het niet zouden overleven en dat veel mensen hun baan zouden verliezen en banen zouden verdwenen. Een blik op de statistieken van het CBS laat in 2020 inderdaad een kleine dip in het aantal vacatures zien. Als we het gemiddelde aantal open vacatures van 2019 vergelijken met het gemiddelde van 2020, is er sprake van een daling van 24,9 %. Na het eerste coronajaar stijgt het aantal vacatures echter drastisch. Zo werd er in het tweede kwartaal van 2022 het recordaantal van 466.800 openstaande vacatures bereikt, een stijging van 63,4 % ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019.

Werkloosheid laag

Hier komt een tekst met uitleg en een tabel die de arbeidskrapte beter laat zien, omdat hierbij de werkloosheid tegen het aantal openstaande vacatures wordt weergegeven.

Niet alleen vergrijzing

Vergrijzing verklaart een deel van de oorzaak van de arbeidskrapte. Vergrijzing is natuurlijk geen nieuw fenomeen en er is ook al vaak voor gewaarschuwd, maar arbeidsexpert Rob Witjes zei afgelopen januari tegen de NOS dat die vergrijzing nu naar een hoogtepunt aan ontwikkelen is. Er komen simpelweg te weinig arbeidskrachten bij om het aantal mensen dat met pensioen gaat op te vangen. Verder stelt hij dat de huidige stijging te maken heeft met het feit dat de krapte zich niet meer beperkt tot de sectoren waar traditioneel al tekorten aan arbeidskrachten waren. Na de dip van de coronacrisis zijn mensen weer onverwacht veel gaan consumeren en dit was in veel sectoren merkbaar.

De expert die ik zelf wil spreken (moet nog benaderen) zou ik graag willen vragen mogelijke oplossingen. Ook zou ik de de expert kunnen vragen naar verklaringen, waarmee ik eventueel alinea hierboven kan vervangen met zelf verkregen antwoorden (ipv de NOS als bron). Hiernaast is het misschien ook interessant om een bedrijf te spreken die zelf de gevolgen van de krapte merkt (een uitzendbureau bijvoorbeeld).

13 maart 2023 |
Jan Zieleman
Student minor journalistiek en nieuwe media (2022/2023)