Waarom we minder internationale studenten willen in Nederland
12 maart 2023
Robin Bogers
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023).

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er teveel internationale studenten in Nederland zijn. Minister Dijkgraaf komt daarom met maatregelen om het aantal te beperken. Maar waarom is de internationale student zo’n groot probleem?

Jarenlang waren studenten uit het buitenland uiterst gewild. Zo verdienen universiteiten goed geld aan internationals en zorgen ze voor een diverse leeromgeving. Maar deze voordelen beginnen het langzaam te verliezen van de nadelen aan buitenlandse studenten in de collegezalen.

Hoeveelheid internationale studenten

Veertig procent van de eerstejaars op de universiteit komt uit het buitenland, blijkt uit cijfers van het CBS. In de afgelopen zestien jaar is het aantal internationale studenten zelfs sterker gestegen dan het aantal Nederlandse studenten. Zelfs tijdens de COVID-19 pandemie bleef de stijging van internationale studenten doorgaan. Een mogelijke reden hiervoor zou kunnen zijn dat er online onderwijs werd gegeven. Hierdoor konden studenten onderwijs vanaf een afstand blijven volgen.

(Niet zoveel tijd gehad, dus het is nog lang niet klaar. Wil ook nog uitgebreidere grafieken maken, maar dit is in ieder geval al een kleine indicatie van het onderwerp)

12 maart 2023 |
Robin Bogers
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2022-2023).