Over twee dagen kan je stemmen tijdens de provinciale statenverkiezingen: FvD lijkt grootste verliezer in Zuid-Holland
12 maart 2023
Annika Liefrink
Pre-master student Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023

Een aantal dagen voor de verkiezingen van 15 maart zien de laatste peilingen voor BBB en JA21 er rooskleurig uit. De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 was de partij van Thierry Baudet. In één klap waren ze vier jaar geleden de grootste partij in de provincie. Dit jaar lijken ze de grootste verliezers in Zuid-Holland.

Het zijn de eerste provinciale staten verkiezingen voor BBB. Op dit moment is de partij alleen vertegenwoordigd met één zetel in de Tweede Kamer. De partij werkt al lang toe naar deze verkiezingen en heeft baat bij het slechte vertrouwen in de huidige politiek. Volgens de peilingen van Ipsos komt BBB met vier zetels Zuid-Holland binnen. Ook voor Volt zijn het de eerste Provinciale Statenverkiezingen. In de Tweede Kamer is de Europese partij vertegenwoordigd met twee zetels, in Zuid-Holland is het succes nog niet verzekerd.

Jelle Dijkshoorn (22), actief lid bij Volt, denkt dat de BBB het goed doet in de peilingen vanwege het grote aantal proteststemmers. Hij vraagt zich wel af hoe een partij als Volt kiezers in tijden van crisis kan overhalen met pragmatische kernwaarden. “Mensen zijn bang en gefrustreerd, de BBB geeft vanwege grote beloftes veel hoop.”

Stikstof verkiezing
Het stikstofdebat staat centraal deze verkiezingen. De rechtse kiezers (JA21, BBB en PVV) strijden voor de gevolgen van de boeren. Uit de peilingen blijkt dat de Zuid-Hollandse kiezer zich hard maakt voor de boeren; alle drie de partijen lijken er fors op vooruit te gaan. De linkse partijen (D66, SP, PvdA, GroenLinks en PvdD) leveren zetels in. De linkse kiezer maakt zich zorgen over het gevolg van de stikstofuitstoot op het klimaat.

Peilingen kunnen snel veranderen en zijn tenslotte alleen een inschatting. Op woensdag 15 maart, laat in de avond, is de definitieve uitslag bekend. Weet jij nog niet op welke partij je gaat stemmen, doe hier de stemwijzer.

12 maart 2023 |
Annika Liefrink
Pre-master student Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023