Over twee dagen kan je stemmen tijdens de provinciale statenverkiezingen: FvD lijkt grootste verliezer in Zuid-Holland
12 maart 2023
Annika Liefrink
Pre-master student Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023

Een aantal dagen voor de verkiezingen van 15 maart zien de laatste peilingen voor BBB en JA21 er rooskleurig uit. De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 was de partij van Thierry Baudet. In één klap waren ze vier jaar geleden de grootste partij in de provincie. Dit jaar lijken ze de grootste verliezers in Zuid-Holland.

Het zijn de eerste provinciale staten verkiezingen voor BBB. Op dit moment is de partij alleen vertegenwoordigd met één zetel in de Tweede Kamer. De partij werkt al lang toe naar deze verkiezingen en heeft baadt bij het slechte vertrouwen in de huidige politiek. Volgens de peilingen komt BBB met vier zetels Zuid-Holland binnen. Ook voor Volt zijn het de eerste Provinciale Statenverkiezingen. In de Tweede Kamer is de Europese partij vertegenwoordigd met twee zetels, in Zuid-Holland is het succes nog niet verzekerd.

Stikstof verkiezing

Onder andere het stikstof debat staat centraal deze verkiezingen. De rechtse kiezers (JA21, BBB en PVV) strijden voor de gevolgen van de boeren. Uit de peilingen blijkt dat de Zuid-Hollandse kiezer zich hard maakt voor de boeren; alle drie de partijen lijken er fors op vooruit te gaan. De linkse partijen (D66, SP, PvdA, GroenLinks en PvdD) leveren meer zetels in. De linkse kiezer maakt zich zorgen over de gevolgen van de stikstof uitstoot op het klimaat. 

Peilingen kunnen snel veranderen en zijn tenslotte alleen een inschatting. Op woensdag 15 maart, laat in de avond, is de definitieve uitslag bekend. Weet jij nog niet op welke partij je gaat stemmen, doe hier de stemwijzer.

12 maart 2023 |
Annika Liefrink
Pre-master student Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023