dataproductie
Japanse overheid biedt gezinnen een miljoen yen per kind om Tokio te verlaten: dit is waarom
12 maart 2023
Puck Kroon
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: Japanstudies

De Japanse overheid spoort al enkele jaren mensen aan te vertrekken uit Tokio. Voorheen bood zij gezinnen hiervoor 300,000 yen (ongeveer 1100 euro) per kind aan. Dit bedrag wordt vanaf april 2023 aanzienlijk verhoogd. Japanse gezinnen kunnen nu 1 miljoen yen (ongeveer 7000 euro) per kind ontvangen wanneer ze de stad verlaten. Wat is de reden voor dit genereuze aanbod van de overheid?


Japan heeft het hoogste aandeel bejaarde burgers ter wereld. Op dit moment is een kwart van de Japanse bevolking 65 jaar en ouder, en naar verwachting zal dit in het jaar 2050 één derde worden. Dit is veroorzaakt door een gigantische naoorlogse baby-boom, gevolgd door een lange periode van weinig geboortes. Daarnaast staat Japan al tijden in de top 10 lijst van hoogste levensverwachting ter wereld, mensen worden gemiddeld 85 jaar oud.

Terwijl de oude generatie dus alleen maar in aantal toeneemt, neemt het aantal baby's dat geboren wordt juist af. De Japanse overheid probeert hier al jaren oplossingen voor te vinden. Kinderopvang is verbeterd, mannen mogen ook met ouderschapsverlof en in sommige plattelandsgebieden krijg je zelfs betaald voor het hebben van een kind. Niets lijkt echter, tot op vandaag de dag, te helpen.
Buiten een overschot aan banen in de toekomst, brengt de afname van een jonge bevolking nog een probleem met zich mee. De jongeren die er wel zijn trekken namelijk massaal naar de grote steden, met name Tokio.

Grote steden, leeg platteland

"Soms zijn er zelfs dagen dat ik niet meer in de trein pas", verzucht Ryo Takahashi. Ryo (26) woont al zijn hele leven in Tokyo, en heeft met eigen ogen gezien hoeveel drukker de stad is geworden. Hij vult aan: "Zeker als je tijdens de spits moet reizen is het haast niet te doen. Ik pak nu vaak gewoon de fiets, dat duurt wel langer maar als ik de trein niet inkom ben ik nog later op mijn werk." Dit probleem is volgens Ryo vooral ontstaan in de laatste paar jaar. "Toen ik nog naar de middelbare school ging, waren de treinen nooit zo vol."

In de afgelopen 5 jaar is er een toename van inwoners te zien in alle 23 hoofdwijken van Tokio. Dit zijn meestal jongeren, die in de grote stad op zoek gaan naar een succesvolle toekomst. Van de 780 universiteiten in Japan, zijn er alleen al 138 gevestigd in Tokio. Daarnaast geeft afstuderen aan een prestigieuze universiteit in Tokio sowieso meer kans op een goede baan, dan wanneer je van een kleinere universiteit in een dorpje komt.

Naast kansen op een betere toekomst, geven veel Japanners aan dat Tokio simpelweg meer te bieden heeft dan het platteland. Er zijn meer winkels, meer musea, meer bioscopen, meer restaurants en ga zo maar door. Voor jongeren die zijn opgegroeid op het platteland, gaan er in Tokio duizenden deuren open.
Het resultaat van deze massa-emigratie naar Tokio is niet alleen dat Tokio, waar nu ondertussen al meer dan 14 miljoen mensen wonen, te vol begint te raken, het is ook dat het platteland leeg begint te lopen.

Nu al wordt er gesproken over de "verdwijnende dorpen van Japan”. Dit zijn plattelandse dorpjes waarin enkel nog een kleine oude generatie woont. Wanneer deze mensen uiteindelijk zullen komen te overlijden, zal het dorp zonder inwoners overblijven.
Alle kinderen zijn namelijk al lang en breed naar Tokio vertrokken.

Geld om weg te gaan


Om het uitsterven van plattelandse dorpjes tegen te gaan en de jongere generatie beter te spreiden over het land, heeft de Japanse overheid dus besloten een grote som geld te bieden aan gezinnen die Tokio verlaten. Hier zijn echter wel enkele regels aan verbonden.

  • De ouders moeten hun oude baan in Tokio vanuit hun nieuwe woonplaats op afstand kunnen blijven uitvoeren.
  • De ouders moeten een baan krijgen in een lokaal bedrijf van hun nieuwe woonplaats.
  • De ouders moeten een eigen bedrijf beginnen in hun nieuwe woonplaats.

De familie moet aan minstens één van deze drie opgestelde eisen voldoen. Alleen dan zullen ze daadwerkelijk 1 miljoen yen per kind ontvangen.

12 maart 2023 |
Puck Kroon
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023. Bachelor: Japanstudies