dataproductie
‘Dutch speaking only’: meer internationale studenten in Nederland, maar er is geen plek
12 maart 2023
Jessie Hillenaar
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023 en bachelorstudent Geschiedenis
Gemeenschappelijke ruimte in een studentenhuis, ook wel ‘fusie’ genoemd. Foto: Jan van Eijndhoven

Studenten vanuit de hele wereld komen naar Nederland om hier een studie te volgen. Helaas hoeven zij niet altijd te rekenen op een warm welkom. Voor de Nederlandse student is het al lastig om een kamer te vinden door het tekort aan studentenwoningen. Voor internationals is dit een nog moeilijkere zoektocht. Veel hospiteerberichten worden geadverteerd met de termen ‘no internationals’ en ‘dutch speaking only’.

Nederlandse universiteiten proberen al langer minder internationale studenten aan te nemen. Ze benadrukken dan ook niet te komen als je nog geen kamer hebt gevonden. De Nederlandse universiteiten zien geen andere optie meer, mede doordat de mogelijkheid om uit te wijken naar hostels en vakantieaccommodaties verdwenen is. Dit was eerder wel mogelijk doordat deze leegstonden door corona.

Groot kamertekort
In september presenteerde het kabinet een plan voor het heersende kamertekort: het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030. Hierin staat dat tot 60.000 extra betaalbare studentenwoningen beschikbaar moeten komen in Nederland. Op deze manier hoopt het kabinet het groeiende woningtekort van studenten te verminderen. Volgens het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) is dat tekort nu bijna 27.000 woningen. De verwachting is dat het nog tot 2030 oploopt tot 44.800 woningen. Volgens het kenniscentrum wordt 95 procent van het tekort verklaard door het toenemend aantal internationale studenten.

Burgermeester van Leiden, Henri Lenferink, ziet geen problemen met buitenlandse studenten in de stad. Dit vertelt hij in een interview met de radiozender Sleutelstad. Wel geeft Lenferink toe dat het tekort aan kamers in de stad een probleem vormt. Dit is volgens hem niet alleen toe te schrijven aan internationale studenten. “Het totale aantal studenten vormt de echte druk op de kamermarkt. Maar dat aantal groeit niet meer zo snel.” Universiteit Leiden heeft een oproep gedaan om niet vanuit het buitenland naar Nederland te komen als je nog geen kamer hebt.

‘No internationals’
Ook de Franse Stanislas Eidel, bachelorstudent International Relations and Organisations, kwam in 2020 naar Leiden om te studeren. “Ik ben begonnen met het zoeken naar een kamer op Facebook. Hier kwam ik er alleen snel achter dat Leidse studentenhuizen bijna alleen maar op zoek zijn naar een Nederlandse huisgenoot. Dan staat er in hoofdletters ‘no internationals’ in de titel, wat niet echt een verwelkomend gevoel geeft.” Stanislas heeft uiteindelijk een appartement in Leiderdorp gevonden. “Dat is natuurlijk niet echt de ervaring waar je voor gaat als je naar Leiden komt om te studeren. Maar ik had geen andere optie, want ik kon ook niet bij mijn ouders in Frankrijk blijven.”

Stanislas benadrukt hoe belangrijk het is om als internationale student pas te komen als je een kamer hebt gevonden. “Het brengt heel veel stress met zich mee, terwijl studeren in het buitenland juist iets leuks moet zijn. Ik heb uiteindelijk veel geluk gehad. Na een half jaar studeren in Leiden en wonen in Leiderdorp kwam er bij een studiegenoot een kamer vrij, daar ben ik voor gevraagd. Nu woon ik met 3 internationals in het centrum. Dat vind ik wel jammer, de Nederlandse studenten in Leiden mengen niet echt met internationale studenten.”

12 maart 2023 |
Jessie Hillenaar
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2022/2023 en bachelorstudent Geschiedenis